Endüstriyel pazarlarda marka değeri: Seramik sektöründe aracı işletmelerde bir araştırma
Brand equity in the industrial markets: A study on resellers in ceramic sectors
- Tez No: 263943
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ERCİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Endüstriyel pazarlar, marka değeri, marka performansı, değiştirme maliyeti, değer algısı, Industrial Markets, Brand Equity, Brand Performance, Switching Cost, Perceived Value
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmanın amacı, marka değerini oluşturan boyutları ve bunların her birinin, marka performansı, değiştirme maliyeti ve müşterilerin değer algısı üzerindeki etkilerini belirlemektir.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde endüstriyel pazarların özellikleri, endüstriyel satın alma karar süreci, satın alma türleri ve marka ilişkisi, müşteri-tedarikçi etkileşiminde markanın rolü vurgulanmıştır.İkinci bölümde, endüstriyel pazarlarda markanın önemi ve rolü, endüstriyel pazarlarda marka değeri açıklanmıştır. Endüstriyel pazarlarda marka değerinin hangi boyutlardan oluştuğunu ortaya koyan çalışmalar ayrıntılı olarak incelenmiştir.Üçüncü bölümde ise, Türkiye'nin ilk ve ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu içinde yer alan ve Türkiye Seramik Federasyonu'na üye olan seramik kaplama malzemesi üreten 7 firmanın Büyükşehir Belediyesi statüsünde bulunan 16 ildeki 351 aracı işletmesi üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada, aracıların marka değerini oluşturan boyutlara yönelik algı ve düşünceleri, marka değerinin marka performansı, değiştirme maliyeti ve müşterilerin değer algısı üzerindeki etkileri ortaya konmaya çalışılmıştır.Çalışmanın sonucunda, endüstriyel pazarlarda marka değerini; marka bağlılığı, marka farkındalığı, kalite algısı ve marka güveninin oluşturduğu, marka değerinin marka performansı, değiştirme maliyeti ve müşterilerin değer algısını etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to indicate the dimensions comprising brand equity and their effects on brand performance, switching cost and customer perceived value.This study consists of three parts. In the first part, the qualifications of industrial markets, industrial purchase decision process, the relationship between purchasing types and brand, and the role of brand in customer-supplier interaction were mentioned.In the second part, the importance and the role of brand in industrial markets, and the brand equity in industrial markets were defined. The studies setting forth the dimensions from which the brand equity is constituted in industrial markets were analyzed in detail.In the third part, a survey was carried out on 351 resellers, which manufacture ceramic covering in 16 metropolitan cities, of seven firms which are listed among Turkey?s first and second largest 500 industrial firms and are members of Turkish Ceramic Federation. In the survey, the resellers? perceptions of and thoughts towards the dimensions comprising brand equity, brand performance of brand equity, switching cost, and customers? effects on value perception were viewed.In the conclusion part of the study, it was found that brand equity in industrial markets is comprised of brand loyalty, brand awareness, perceived quality and brand trust; brand equity affects brand performance, switching cost and customers? value perception.