Muğla'da turim sektöründeki istihmdamın yapısal analizi, sorunları ve çözüm önerileri: Marmaris örneği
Structural analysis of the tourism sector employmenti problems and solutions at mugla: The case of Marmaris
- Tez No: 263968
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Turizm Sektörü, Turizm Sektöründe İşgücü Piyasası, Turizm Sektörü ve İstihdam, Muğla'da Turizm Sektörü, Tourism, Tourism Sector, Labor Market in Tourism Sector, Tourism Sector and Employment, Tourism Sector in Mugla
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin karşılaştığı en önemli sorunların başında istihdam yer almaktadır. Turizm sektörü emek yoğun yapısı ile istihdam sorununun çözümünde önemli bir yere sahiptir. Turizm sektörünün yapısı ve özellikleri, sektördeki işgücü piyasasını ve doğal olarak da istihdam edilen işgörenlerin çalışma koşullarını etkilemektedir.Bu çalışmanın amacı, Muğla turizm sektöründeki istihdamın yapısını ve sorunlarını belirlemek, turizm konaklama işletmelerinde istihdam edilen işgörenlerin karşılaştığı sorunları belirtmek ve bu sorunların çözümüne yönelik öneriler sunmaktır. Bu amaçla, Marmaris'te üç yıldız ve üzeri seviyedeki konaklama işletmelerindeki 320 işgörene anket uygulanmıştır. Anket yoluyla elde edilen veriler SPSS 13.0 paket program ile analiz edilmiştir. SPSS 13.0 paket programı ile verilerin frekans dağılımları, varyans analizleri, ?t? ve duncan testleri yapılmıştır.Bu çalışma üç bölümden oluşmakta, birinci bölümünde, turizm sektörünün ekonomik etkileri, istihdama katkısı ve turizm sektöründeki işgücü piyasasının yapısı; ikinci bölümde, Türkiye'de ve Muğla'da turizm sektörünün ekonomiye katkıları ve turizm sektöründeki istihdamın yapısal analizi ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, araştırmanın amacı, önemi, yöntemi ve kapsamı incelendikten sonra, elde edilen araştırma bulgularının analizi yapılmıştır. Sonuç ve değerlendirme kısmında ise elde edilen bulgular doğrultusunda sorunların neler olduğu ve çözüm önerilerinin neler olacağı açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Employment is one of the most important problems faced by developing countries like Turkey. Tourism sector has an important role in resolving the labor-intensive structure and employment problem. Structure and properties of the tourism sector affects the labor-force market in the sector and naturally affects the working conditions of employees.The purpose of this study is to identify the structure and problems of employment in the tourism sector in Mugla to specify the problems faced by employees who are employed in tourism accommodation establishments and to provide suggestions for solving these problems. For this purpose, a survey was applied to 320 employees who take place in consist of three star and higher-level accommodation establishments in Marmaris. The data collected through the survey were analyzed with the SPSS 13.0 package program. It was made the frequency distribution of the data with SPSS 13.0, variance analysis,“t”and Duncan tests.This study consist of three parts; the first section involves the economic effects and employment contribution of the tourism sector, and the structure of the labor market in the tourism sector. It was handled the contribution of tourism sector to economy in Mugla and Turkey and structural analysis of employment in the tourism sector. In the third section, after the purpose, importance, methodolgy, and scope of research were examined, research findings obtained from survey were analyzed. In conclusion and evalution part, line with the findings, what are the problems and what solutions will be was explained.