Türkiye'de futbol kulüplerindeki mevcut muhasebe sisteminin incelenmesi: Örnek bir uygulama
Analysis of existing accounting system of football clubs in Turkey and a case study
  1. Tez No: 264020
  2. Yazar: SERKAN GÜVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA TEKTÜFEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Futbol Kulüpleri, Futbolun Finansal Yapısı, Muhasebe Sistemi, Football, Football Clubs, Football's Financial Structure, Accounting System
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Topu, kafa veya ayak vuruşları ile karşı kaleye sokma kuralına dayanan ve on birer kişilik iki takım arasında oynanan top oyunu anlamına gelen futbol, ortaya çıkışı itibariyle M.Ö. 2500'lü yıllara dayanan eski bir tarihe sahiptir. Günümüz futbolu ortaya çıkmadan önce insanların ilk olarak futbolu, topu ayakla tekmelemek suretiyle yere dikilmiş iki mızrak arasından geçirmeye çalışmak şeklinde oynadığı görülmüştür. İnsanların aldığı haz ile orantılı olarak futbola daha fazla önem vermesi, futbolu zamanla diğer spor dallarından ayırmış ve 1857 yılında İngiltere'de futbol federasyonun kurulması ile modern anlamda futbol ortaya çıkmıştır.Futbol dünyada değişik ülkelerde değişik zamanlarda yayılmakla beraber Türkiye'de futbola ilk olarak 1875 yılında Osmanlı topraklarında ve yine 1877 yılında İzmir'in Bornova çayırlarında futbol turnuvalarının düzenlenmesi ile rastlanmıştır. Futbol kulüpleri ilk olarak 5253 sayılı Dernekler Kanununun ?Gençlik ve Spor Kulüpleri? başlıklı 14. maddesinde düzenlemeye konu olmuştur. Bu kanunda; futbol kulüplerinin finansal yapılarına ilişkin çeşitli düzenlemeler ile birlikte, kulüplerin gelir ve gider unsurlarının neler olduğu, gelirlerin elde edilmesinde ve harcamaların yapılmasında hangi usullere göre hareket edilmesi gerektiği konularına yer verilmiştir. Bu konular kanunda düzenlenmekle beraber, futbolun gelişen ekonomik yapısı çerçevesinde söz konusu düzenlemelerin futbolun finansal yapısını şeffaf bir şekilde ortaya koymada yetersiz kaldığı görülmüştür.Futbolun bir spor dalından çok ekonomik bir sektöre dönüştüğü ve bununla birlikte büyük bütçeye sahip olduğu göz önüne alındığında futbol kulüplerinin muhasebe yapılarında mevcut olan bir takım eksikliklerin ortadan kaldırılması amacıyla futbol kulüplerine Tekdüzen Muhasebe Sistemindeki hesaplara uygun alt hesaplar kullanılmak suretiyle yeni bir muhasebe sistemi önerilmiştir. Böylelikle futbol kulüplerinin muhasebe sistemleri ve finansal yapıları daha şeffaf bir yapıya kavuşturularak finansal çıktıların bilgi kullanıcılarına sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Football, which is based on inserting the ball into opposing goal by headers or kicks and played between two teams of eleven players, was emerged approximately in B.C. 2500. Before contemporary football was emerged, people had played football by kicking the ball and trying to pass it through between two spears. In proportion to pleasure that people had, they had attached more importance to football, by passage of time football has been detached from the other sport branches and football in modern sense has been emerged with the foundation of football federation in England, in 1857.Although football has been spread in various countries in different times, it is encountered in Turkey first in 1875 in Ottoman Empire and by football tournaments played in Bornova fields of Izmir in 1877. Football Clubs had been first regulated by 14th clause of Law No. 5253 on Associations, entitled ?Youth and Sport Clubs?. In this law; together with the regulations for the financial standings of football clubs, what income and expenditure components of clubs are and what is needed to have an income and which procedures will be used for expenditures were discussed. Together with the regulation of these laws, in the frame of developing economic structure of football, the said regulations were not enough to introduce the transparent financial structure of football.When football is considered as a growing sector than a sport branch and nonetheless having a big budget, a new accounting system for the clubs were offered to eliminate some deficiencies in accounting structures of football clubs by using below-the-line accounts appropriate to Uniform Accounting System. In this way, it is aimed to submit financial printouts to information users by placing accounting systems and financial structures of football clubs on a transparent footing.