Bilişsel müdahale programının öğrenme performansı düşük öğrenciler üzerindeki etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of cognitive intervention program on low performance students
- Tez No: 264091
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMAİ TUZCUOĞLU, YRD. DOÇ. DR. TAMER ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Öğrenme Güçlüğü ve Dikkat Eksikliği, Bilişsel Değerlendirme Sistemi(CAS), PASS Teorisi, Bireysel Bilişsel Müdahale programı, Learning Disability and Attention Deficit Disorder, Cognitive Assessment System (CAS), PASS Theory, Individualized Cognitive Intervention Program
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmanın amacı, Luria'nın nöropsikolojik görüşleri temel alınarak geliştirilmiş olan PASS Teorisinden yararlanılarak oluşturulmuş eğitim programının; sınıfta verilen eğitim ortamından yararlanmakta zorlanan ve öğrenme performansı düşük öğrencilerin, bireysel müdahale programı desteği ile sınıf ortamındaki eğitimden daha etkin yararlanabilmelerindeki etkilerini araştırmaktır. Ayrıca bu çalışma ile öğrencilerin bilişsel işlemlerdeki performansını arttırarak akademik çalışmalardaki performans kayıplarını azaltmak hedeflenmektedir. İlgili öğrencilerin sınıf öğretmenleri tarafından uygulanan eğitim programında; PASS Teorisinin, Planlama, Eşzamanlı Bilişsel İşlemler, Dikkat ve Ardıl Bilişsel İşlemler başlıklarına göre faaliyetler grup olarak hazırlanmış ve öğrencilerin eğitimine sunulmuştur. Değerlendirme aracı olarak Yrd. Doç Dr. Tamer Ergin (2003) tarafından Türkiye'ye uyarlanan ve standardizasyon çalışmaları yapılan Bilişsel Değerlendirme Sistemi(CAS) uygulanmıştır.Araştırmanın örneklemini, İstanbul ili, Beşiktaş ilçesi, Özel Şişli Terakki Okulları İlköğretim 3. sınıftan 16 öğrenci oluşturmaktadır. Bu öğrencilerin 8'i deney, 8'i kontrol grubunu oluşturmaktadır. Deney grubunu oluşturan; öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliği olan gruba bilişsel müdahale programı ve perküsyon eğitimi uygulanmıştır. 7 ay boyunca haftada 2 ders saati bilişsel eğitim programı kendi sınıf öğretmenleri tarafından, 15 günde 1 ders saati Perküsyon eğitim programı da müzik öğretmeni tarafından uygulanmıştır. Kontrol grubundaki öğrencilere ise herhangi bir eğitim verilmemiştir.Verilerin analizinde; Mann Whitney-U Testi ve Wilcoxon Testi kullanılmıştır. Sonuçlar SPSS Sosyal Bilimler istatistik programı ile değerlendirilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre ?Özel Öğrenme Güçlüğü ve Dikkat Eksikliği problemi yaşayan Öğrencilere Yönelik Hazırlanmış ?Bilişsel Müdahale Programı? uygulanan deney grubunun CAS toplam son testinden almış oldukları puanlar, eğitim verilmeyen kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Yine deney grubunun CAS toplam son test puanlarının, ön test puanlarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Genel olarak deney grubunda bilişsel işlem alanlarındaki değişimin olumlu yönde ve anlamlı bir gelişme gösterdiği (0.001) tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effectiveness of the program which is formed by utilizing PASS theory based on Luria?s neuropsychological views on the ability of the students who have difficulty in utilizing from the education held in the classroom and students with learning disability by supporting them with individualized intervention program.Besides, this study aims to decrease the performance loss in academic studies by increasing students? performance in cognitive operations. In the education program carried out by the classroom teachers of the related students; activities were prepared according to the subtitles of PASS theory, which are planning, attention, simultaneous and successive processes and presented for the education of the students. As an assessment tool, Cognitive Assessment System (CAS) battery which is being standardized and was adapted to Turkey by Assistant Professor Tamer Ergin (2003) was applied.The sample of the study consists of 16 third grade students from Terakki Foundation Primary School settled in Beşiktaş province of İstanbul. The sample was divided into two groups as control (8students) and experimental (8 students). Cognitive Intervention Program and percussion education was carried out to the experimental group which has learning disability and attention deficit. Cognitive education program was carried out by student?s own classroom teachers two class hours in a week during 7 months, whereas percussion education was carried out by the music teacher one class hour in 15 days. Mann Whitney-U Test and Wilcoxon Test were used to analyze the data. The results were assessed by Statistical Package for the Social Sciences, SPSS.The result of the study indicates that the total score taken from the post-test of the CAS was significantly higher in the experimental group which was exposed to ?Cognitive Intervention Program? developed for the students who have learning disability and attention deficit than the control group having no education. Similarly, the total score taken from the post-test of the CAS in experimental group was significantly higher than the scores of pre-test.In general, it was found out that the change in the cognitive operation fields in the experimental group showed a positive and significant improvement (0.001).