Sınıf öğretmenleri ile özel eğitim öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimi ile ilgili tutumlarının karşılaştırılması
Comparision of the primary school teachers and special education teachers related to the attidutes about integration education
- Tez No: 264090
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Z. NURDAN BAYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Kaynaştırma, Kaynaştırma Eğitimi, Özel Eğitim
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
?Sınıf Öğretmenleri ile Özel Eğitim Öğretmenlerinin Kaynaştırma Eğitimi İle İlgili Tutumlarının Karşılaştırılması? adlı bu çalışmanın kapsamının temelini eğitim, kaynaştırma ve kaynaştırma eğitimi konuları oluşturmaktadır. Çalışmada sınıf öğretmenlerinin ve özel eğitim öğretmenlerinin kaynaştırma uygulamalarına ilişkin tutumları ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda araştırmanın evrenini araştırmanın yapılacağı eğitim öğretim yılında İstanbul İli Anadolu yakası Pendik, Maltepe, Kadıköy, Sultanbeyli, Tuzla ilçeleri, ilköğretim okullarında ve özel eğitim ve rehabilitasyon okullarında görevli öğretmenler oluşturmuştur. Veri toplamak amacıyla kişisel bilgi formu (12 soru) ve kaynaştırmaya ilişkin tutum ölçeği (30 soru) kullanılmıştır. Deneklere uygulanan anketlerden elde edilen bilgiler kodlanarak Excel programı yardımıyla bilgisayara yüklenmiş ve verilerin çözümlenmesinde SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde bilimsel istatistiklerden anova analizi kullanılmıştır. Yapılan bağımsız örneklem t testi sonucunda t= -9,965 ve anlamlılık sütunundaki p değeri 0,000 < 0,05 olarak hesaplanmıştır. Bu durumda ilköğretim okulları sınıf öğretmenlerinin tutumları ile özel eğitim öğretmenlerinin tutumları arasında fark vardır (?=0,05). Özel eğitim öğretmenlerinin kaynaştırma uygulamalarıyla ilgili tutumları, sınıf öğretmenlerine göre daha olumludur.
Özet (Çeviri)
“ Comparision of the primary school teachers and special education teachers related to the attidutes about integration education”to study the scope of basic education, integration and mainstreaming the training season. Study of classroom teachers and special education teachers' attitudes and practices of mainstreaming is intended to reveal. In this context, the universe of academic research to be done in the Anatolian side of Istanbul Pendik, Maltepe, Kadıköy, Sultanbeyli, Tuzla district, elementary schools and teachers of special education and rehabilitation of schools has created. Personal information in order to collect data form (12 questions) and to integrate the attitude scale (30 questions) was used. Applied to the subjects of the information obtained from surveys will be coded to a computer loaded with the help of Excel and SPSS Statistical analysis of data statistical software was used. Anova analysis of the data used in the analysis of scientific statistics.