İlköğretim 4. ve 5. sınıf matematik dersinde sınıf öğretmenlerinin programda belirtilen öğretim materyallerini kullanma düzeylerinin incelenmesi
The primary 4 and 5 grade teachers' to examine the level of the teaching materials usage in mathematic lessons specified in the program
  1. Tez No: 264095
  2. Yazar: SITKI ÇEKİRDEKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CİHANGİR DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik, öğretim programı, öğretim materyali, Mathematics, education programs, teaching materials
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
Bu araştırmada sınıf öğretmenlerinin ilköğretim 4. ve 5. sınıf matematik dersinde programda belirtilen öğretim materyallerini kullanma durumları araştırılmıştır. Bu amaca uygun olarak araştırma tarama modeline göre tasarlanmıştır.Çalışmanın evrenini İstanbul ilindeki ilköğretim okullarında görev yapan 4. ve 5. sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu 2009-2010 eğitim öğretim yılında Sultanbeyli ilçesinde bulunan 25 ilköğretim okulunda, 4. ve 5.sınıflarda görev yapan toplam 268 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır.Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen anket ve kişisel bilgiler formu kullanılmıştır. Veriler SPSS 15.0 paket programı ile çözümlenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır.Araştırmanın sonuçlarına göre; kareli kâğıt, mezura, gerçek nesne / modeller ve plastik malzemeler fazla kullanılırken, simetri aynası ve yüzlük daire seyrek kullanılmaktadır. Öğretmenlerin mesleki kıdemleri arttıkça araç-gereç kullanma sıklıkları da artmaktadır.Öğretmenler matematik derslerinde araç-gereç kullanma hakkında olumlu düşüncelere sahiptirler. Öğretmenlerin araç-gereç kullanmalarında; ?Araç-gereç ölçme ve değerlendirme amacıyla kullanılır.?, ?Araç-gereç, sınıfta kontrolü sağlamak amacıyla kullanılır.? ve ?Öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarını karşılamak için araç-gereç kullanılır.? maddelerinin etkisi azdır.Öğretmenlerin matematik derslerinde araç-gereç kullanmalarını engelleyen nedenler arasında ?Kullanılmak istenilen araç-gerecin okulda olmaması?, ?Sınıfın fiziki koşullarının matematik derinde araç-gereç kullanmak için yeterli olmaması? en etkili nedenlerdir. ?Sınıf mevcudunun araç-gereç kullanmak için uygun olmaması? etkili olan diğer nedendir. Öğretmenlerin araç-gereç kullanmalarını engelleyen nedenler ile cinsiyet, okutulan sınıf, yaş ve mesleki kıdem değişkenleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the classroom teachers of 4th and 5th grade in mathematics lessons using the instructional materials the specified conditions in the program have been investigated.The scope of this research is the classroom teachers who work 4th and 5th grades in primary schools in İstanbul. The sample of the research is 268 classroom teachers who worked 4th and 5th grades in the 25 primary schools in Sultanbeyli district in 2009-2010 academic year.Questionnaire and personal information form developed by researchers to collect data and was used. The data were analyzed with SPSS 15.0 software package. Data analysis, frequency, percentage, mean, standard deviation, t-test and one-way analysis of variance was used.According to the results of the study, squared paper, tape measure, real objects models and plastic materials were more using; symmetry mirror and a hundred circle were scarce. As the seniority of teachers increased, the frequency of equipment use are also increasing.Teachers have positive ideas about using materials in math lesson. Among the reasons mentioned by the teachers for using materials the following are more less effective ones.“Teaching materials are used for testing and evaluation.”,“Teaching materials, are used for controlling the classroom.”And“students' individual needs to meet the equipment is used.?Among the reasons of prevent the teachers from using the teaching materials, the most effective ones are ”The school is short of the required materials“, ”physical conditions of the class, are not sufficient to use the tools in math class. The other effective factor is that,“Class size is not appropriate to use the teaching materails”. There is no significant differences among the reasons of prevent the teachers from using the teaching materials according to their gender, worked grades, age and seniority valiables.