Bilgisayar destekli ELVES yönteminin öğrenci başarısına etkisi
The effects of the computer-aided ELVES method on student achievement
- Tez No: 264142
- Danışmanlar: DR. AHMET FEYZİ SATICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Öğretim, ELVES Yöntemi, Dinlediğini/ izlediğini Anlama Becerisi, Anadili Öğretimi, Computer Assisted Teaching, Method Of ELVES, Listening Skills, Education Of Mother Language
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmanın amacı; öğrencilerin dinlediğini/izlediğini anlama becerisinin geliştirmesinde Bilgisayar destekli ELVES yönteminin (BDEY) ve bu yöntemin grupla uygulanışının etkilerini belirlemektir. Çalışma grubundaki öğrencilerden bir bölümü kotrol amaçlı olarak kullanılmış ve bu gruba ELVES yöntemi bilgisayar desteği olmaksızın uygulanmıştır. Diğer katılımcılar ise bireysel ve grup ile öğretim yöntemlerinin uygulanması için iki gruba ayrılmıştır. Bu çalışma kapsamında, BDEY uygulanırken bireysel ve grupla çalışmanın katılımcıların dinleme/izleme becerisine etkilerinin yanında, öğrencilerin uygulamalar sonrasında empatik eğilim düzeylerindeki değişme de incelenmiştir.Deneme modelinin kullanıldığı araştırma, iki deney ve bir kontrol grubunun oluşturduğu 245 adet ilköğretim 4. sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Birinci ve ikinci deney grubundaki öğrenciler üç farklı hikâyenin sunumu için Macromedia Authorware 7.0 programında hazırlanan ?Hikâye Evi? yazılımı ile Bilgisayar destekli öğretim uygulamalarına katılmış, kontrol grubundaki öğrenciler ise klasik ELVES yöntemiyle hikâyelerin öğrenimini tamamlamıştır. Uygulama öncesi eş çalışma gruplarının belirlenmesinde öğrencilerin birinci dönem Türkçe dersi not ortalamaları kullanılmıştır.Araştırma sonunda, BDEY'nin dinlediğini izlediğini anlama becerisi üzerinde etkili oluşu ve özellikle bireysel öğretimde daha fazla başarı elde edildiği tespit edilmiştir. Öte yandan çalışma kapsamında yapılan tüm uygulamaların öğrencilerin empatik eğilim düzeylerini arttırdığını ve düşük, orta, yüksek olarak sınıflandırılan öğrencilerden yüksek empatik eğilime sahip olanların başarı sontestinde daha iyi sonuçlar aldığı görülmüştür. Ayrıca, öğrencilerin empatik eğilim düzeyi ile akademik başarıları arasında doğru orantılı bir ilişki olduğunu söylemek mümkündür.Araştırma bulguları, dil eğitiminde dinlediğini/izlediğini anlama becerisi açısından karşılaşılan zorluk ve sıkıntıları gidermede, bilişim teknolojileri ile farklı yöntemlerin kesiştirilmesi ve böylece daha etkili öğretim tasarımları yapılması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effects of the computer-aided ELVES method on the development of students' ability to comprehend what they listen to and watch, and the application of this method in group. One part of the students included within the study group were exposed to the ELVES in a way that is not aided by a computer. The other participants were divided into two groups in order to implement the instructional methods individually and in group. Within the scope of this study, an observation carried out not only on the effects of individual and group work during the application of the computer-aided ELVES method but also on the changes in the level of students' emphatic tendency following the application.Conducted through the use of experimental model, the study was carried out on 245 fourth grade students which constituted two experimental groups and a comparative group. The students within the first and second experimental groups participated in the computer-aided instructional applications with the software ?Story House?, which had been devised via the program ?Macromedia Authorware 7.0?, for the presentation of three different stories. On the other hand, the students within the control group completed their lesson with the stories through the conventional ELVES method. The students' grade point averages for the Turkish Language lesson from the first term were used so as to determine the coworking groups prior to the application.The study concluded that the computer-aided ELVES method had an influence on the ability to comprehend what is listened to and watched and was useful especially for individual instruction. Furthermore, all the applications carried out throughout the study increased the level of students' emphatic tendency, and it was observed that, out of the three classifications of students- namely with low, intermediate and high level of emphatic tendency- the last group scored better in the posttest. In addition, it can be said that the level of students' emphatic tendency is in direct proportion to their academic achievement.The study findings are of importance in overcoming hardships and difficulties negatively affecting the ability to comprehend what is listened to and watched during language instruction; in integrating different methods with information technologies; and thus in producing better instructional designs.