Klasik Türk müziği ve toplumsal değişim
Turkish classical music social change
  1. Tez No: 264246
  2. Yazar: SERPİL ERGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YALÇIN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sosyoloji, Music, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish Music, Westernisation, Tanzimat (Otoman reformationperiod between 1839-1876), Mehterhane (Otoman Military Band), Enderun (OtomanImperial Academy), Social Change
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Kültür ve özellikle müzik; her toplumda, toplumsal gelişime paralel bir seyirizler. Toplumsal yaşamdaki sınıfsal ayrışmalar aynen müziğe de yansır. Toplumlarıniktisadi yapısı ile kültürel yapıları arasında kaçınılmaz bir bağ vardır. Bu nedenle birtoplumun sosyo-ekonomik yapısına bakarak genelde kültürel yapısı, özelde isemüziği hakkında fikir sahibi olmak mümkündür. Aynı şey, tersi için de geçerlidir.Yani bir toplumun kültürel yapısını inceleyerek o toplumun tarihsel, sosyal veiktisadi gelişimi hakkında bilgi edinebiliriz.Bu nedenle, çalışmaya başlarken ilk olarak Klasik Türk Müziği'nin geneltarihi hakkında bilgi toplanmış, konu ile ilgili kitaplar okunup; kitapçı, sahaf vekütüphanelerde eser taraması yapılmıştır. Bu kaynak kitaplardan yapılan alıntılarçalışmaya temel oluşturmuştur.Sonunda ortaya çıkan tespitler yukarıda ifade ettiğimiz gibi her ülkede ve hertoplumda olduğu gibi, Türkiye'de de, toplumsal ve kültürel değişimler sanatsalhayatı doğrudan etkilemiştir. Bu toplumsal kültürel değişim sürecinin en hızlı vesancılı yaşandığı dönem ise Cumhuriyetin ilk yılları olmuştur.
Özet (Çeviri)
In every society, culture and especially music is influenced by social factors.The music itself changes in line with the social developments, even social classdifferences are represented in music. There is also an inevitable link between theeconomic structure of a society and its culture. And this enables us having an insightabout a society?s culture and its music in particular, by examining its socioeconomicsstructure and vice versa is also possible, which means by exploring its culture youcan learn about the historical, economic and social development of a society.Prior to writing this thesis, we first carried out an in-depth literature searchabout the general history of Classical Turkish Music. Related boks found inbookstores, second-hand shops and libraries were studied and related materialgathered either from these resources are used in this study.In this study we reached to the conclusion that, as its is stated above, similiarto other countries social and cultural changes have direct affect on Turkey?s art life.And the early years of the Republic was the period during which the most drastic andradiical changes took place.