12 Eylül romanlarında bellek, özne ve iktidar kavramlarının incelenmesi
Analyzing the concepts of memory, subject and power in the novels of 12 September
  1. Tez No: 264257
  2. Yazar: MEHMET ÖZGER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CÜNEYT ISSI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 12 Eylül, Roman, Bellek, Özne, İktidar, Poetika, 12 September, Novel, Memory, Subject, Power, Poetica
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
12 Eylül Darbesi, siyasal ve sosyal yaşam üzerinde büyük değişimlerin yaşanmasına sebep olmuş sosyal bir vakadır. Bu çalışmada 12 Eylül'ün romana yansıyan tarafı gösterilmeye çalışılmıştır. ?Giriş? bölümünde darbe dönemine kadar öznenin iktidar karşısındaki konumu, siyasi eğilimler ve romana etkisi üzerinde duruldu.Çalışmanın ?Birinci Bölüm?ünde 12 Eylül romanlarında bellek unsurları ele alındı. Mimetik bellek, nesneler belleği, iletişim belleği ile kültürel ve ideolojik bellek bu bağlamda üzerinde durulan başlıklar olmuştur. Öte yandan, ütopyanın belleği belirleyen yanları da yine bu bölümde üzerinde durulan bir konu olmuştur.?İkinci Bölüm?de öznenin darbeden önce örgütler tarafından suiistimal edilmesi ve darbe döneminde ise bu kez iktidar tarafından baskı altına alınması işlendi?Üçüncü Bölüm?de darbe sonucunda toplumda ve öznelerde meydana gelen bilinç yarılması ve 12 Eylül'ü işleyen romanların poetikası üzerinde durulmuştur. ?Sonuç? bölümünde de yapılan incelemeden çıkarılan sonuçlar değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
12 September Coup is social fact that caused a fundamental political and social transformations. In this thesis, the side of 12 September which has reflected to the novels has been tried to show. In the ?Introductory Chapter?, the position of subject against power till the term of coup, political tendencies and effect to the novels has been emphasized.In the ?First Chapter? of the thesis memory components in the novels of 12 September has been discussed. Mimetic memory, object memory, communication memory, cultural and ideologic memory are the titles that has been emphasized in this point of view. On the other hand, the sides of utopia determining memory is another topic that has been emphasized, too.In the ?Second Chapter?, abusing of subjects by organizations before the coup and in the term of coup, this time, oppressing subjects by power has been handled.In the ?Third Chapter?, the blackout of consciousness occured on society and subjects as a result of the coup and the poetica of novels performing 12 September has been emphasized. In the ?Conclusion Chapter?, the results inferred from the analysis have been assessed.