Faaliyet tabanlı maliyetleme yöntemi ve 112 acil sağlık hizmetlerinde uygulanmasına ilişkin bir örnek
Activity-based costing method and a study of its applying on 112 emergency health services
- Tez No: 264665
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMİ KARACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maliyet, Maliyetleme Sistemleri, Faaliyet, FaaliyetTabanlı Maliyetleme, Maliyet Etkeni, 112 Acil Saglık Hizmetleri, Cost, Costing Systems, Activity, Activity-Based Costing, CostDriver, 112 Emergency Health Services
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Son yıllarda üretim teknolojilerindeki gelismelerin bir sonucu olarakisletmelerin finansal yapıları degismistir. Maliyetlendirme çalısmaları günümüzünrekabet ortamında isletmelerin en önemli araçlarından biri haline gelmistir. leriüretim ortamlarında geleneksel maliyetlendirme yöntemlerinin yetersiz kalmasısonucu yeni arayıslara girilmis ve yeni yöntemler gelistirilmistir Bu yöntemlerdenbirisi de faaliyet tabanlı maliyetleme yöntemidir. sletmeler daha dogru maliyethesaplamaları yapabilmek için faaliyet tabanlı maliyetleme yönteminden giderekdaha çok yararlanmaya baslamıstır. Saglık hizmet sektörü de faaliyet tabanlımaliyetleme yönteminin kullanıldıgı bir alan olmustur.Bu çalısmada faaliyet tabanlı maliyetleme yöntemi ve yöntemin bir hizmetsektörü olan 112 Acil Saglık Hizmetlerinde uygulanmasına iliskin bir örnekçalısmaya yer verilmistir.Çalısma üç bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde maliyet ve maliyetsistemleri ile ilgili temel kavramlar açıklanmıstır. kinci bölümde faaliyet tabanlımaliyetleme ile ilgili kavramlara yer verilmis, yöntemin hizmet isletmelerindeuygulanması ve hizmet isletmelerinde uygulanmasının faydaları ve yetersizlikleri elealınmıstır. Bölümün sonunda saglık hizmetleriyle ilgili bilgilere yer verilmistir.Üçüncü bölümde ise faaliyet tabanlı maliyetleme yönteminin 112 Acil SaglıkHizmetlerinde uygulanmasına iliskin bir örnek çalısma yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
In recent years, costing structures of companies changed as a result of thedevelopment at the production technologies. Costing is one of the very importanttools of the companies in the competing world. New researches were began and newcosting methods have been developed in production environments using advancedtechnology because of inadequate traditional costing methods. One of these newcosting method is activity-based costing. Companies have began to apply activitybasedcosting method more for obtaining relevant cost information. Health servicesector is an area using activity-based costing method.In this study activity-based costing method and its applying on servicecompanies was explained, and applied on 112 Emergency Health Services as a partof service sector area.The study consists of three chapters. In the first chapters some basic termsabout cost and cost accounting was explained. Some definitions on activity-basedcosting and benefits and restrictions of its applying on a service companies weregiven in the second chapter. End of the second chapter there are some basicdefinitions about health services. The last chapter is a study of activity based costingmethods on 112 Emergency Health Services.