Temel yetenek tabanlı yönetim modelinin yenilik performansına etkileri üzerine bir araştırma
A research on the impacts of core-competence view on innovation performance
- Tez No: 264677
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH GENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Temel yetenek, temel yetenek türleri, temel yetenek belirleyicileri, yenilik performansı, Core competence, core competence types, core competence determiners, innovation performance
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışmada Temel Yetenek Tabanlı Yönetim Modeli'nin Yenilik Performansına olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, öncelikle konuyla yakından ilgili olan, Sektör/İş Çevresi Rekabet Analizi Modeli ve Kaynak Tabanlı Yönetim Modeli geçmiş çalışmalara dayanarak açıklanma yoluna gidilmiştir. Daha sonra Temel Yetenek Tabanlı Yönetim Modeli ve Yenilik Performansı'na olumlu etkisi olacağı düşünülen Temel Yetenek Türleri, ilgili çalışmalara dayanarak ortaya konmaya çalışılmıştır. Son olarak, Temel Yetenek Tabanlı Yönetim Modeli'nin Yenilik Performansı'na olan muhtemel etkilerini belirlemek üzere, literatüre uygun olarak bir araştırma modeli ve buna bağlı hipotezler geliştirilmiştir.Bu çalışma için geliştirilen araştırma modeli, Temel Yetenek Türleri'nin altı boyutu, Temel Yetenek Belirleyicileri ve Yenilik Performansı faktörlerinden oluşmaktadır. Geliştirilen teorik modelin uygunluğunu analiz etmek amacıyla, ölçeğin geçerliliği ve güvenilirliği faktör analizi ile test edilmiştir. Ancak daha önce faktör analizinin yapılabilmesi için örneklem yeterliliğine bakılmış ve verilerin faktör analizine uygun olup olmadıkları incelenmiştir. Bu inceleme için Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) ve Barttlet Testleri sonuçlarına bakılmıştır. Hangi temel yetenek türlerinin yenilik performansına olumlu yönde katkı sağlayabileceği ise Regresyon analiziyle belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca yapılan Friedman testi ile faktör sıralaması içerisinde, önem bakımından fark olup olmadığı, hangi faktörün daha çok anlamlılık kazandığı anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu aşamada tüm faktörlere ilişkin ortalamalar alınarak, bunlara Friedman testi uygulanmıştır. Son olarak, sektörler arasında farklılık olup olmadığının ortaya çıkarılması için Duncan Analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmadan elde edilen bulgulara göre, araştırma kapsamında belirtilen teorik modelin doğruluğunu kanıtlayıcı sonuçlara ulaşıldığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study the impacts of Core-Competence Based View on Innovation Performance is investigated. First of all, with this purpose, according to the recent studies the concepts that are associated closely with our subject as Industrial-Organizational Based View and Resource-Based View have been tried to explain. Then, Core-Competence Based View and Core Competence Types that are expected to have positive impacts on innovation performance are attempted to be exposed on the basis of the related studies.For this study a research model and hypotheses have been developed. This research model is constructed with six dimensions of Core Competence Types, Core Criteria-Interactions And Innovation Performance factors. In order to test the suitability of the developed theoretical model validity and reliability of the scale was tested with factor analysis. However, first of all in order to do factor analysis, the sample adequacy is tested and then the data are investigated if they are appropriate or not for factor analysis. For this review the results of Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) and Barttlet Tests are examined. Which types of core competences can contribute positively to innovation performance is tried to determine by regression analysis. Furthermore, by Friedman test it is attempted to understand if there is a significance difference within the factor ranks and which factor contributes more.. At this point all average of factors are tested by Friedman test. Finally Duncan analysis is done in order to reveal if there is a sectoral difference or not. As a result, according to the findings from this study, it can be said that the accuracy of the theoretical model is proved.