Kemane icrasında artikülasyon ve yay uygulamaları
Articulation and bow applications at kemane performance
  1. Tez No: 264681
  2. Yazar: OZAN BİRCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR SOMAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kemane, Artikülasyon, Nota, İcra, Kemane, Articulation, Note, Performance
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma temel olarak, çoğu Türk Halk Müziği eserinin notaya alınışı sırasında tespiti yapılmayan, seslendiriliş özelliklerinin nota üzerinde yer alması ve bunların çalgısal icrada nasıl gerçekleştirildiğinin tespiti konularında bir model olmayı amaçlamaktadır. İcra özelliklerinin yazılı hale gelmesi ile mevcut icra özelliklerinin tespitini mümkün kılmayı amaçlayan bu çalışmada; kaynak tarama, uygulama ile örnekleme yöntemleri kullanılmış ayrıca konunun önemini vurgulamak maksadıyla profesyonel icracı ve eğitimciler ile kişisel görüşmeler yapılmıştır. Tespit edilmiş icra özelliklerinin sınıflandırılması ve bunlardan elde edilecek sonuçların çalgının eğitiminde yer alacak şekilde düzenlenmesi önem arz etmektedir İleride yapılacak başka çalışmalar ile desteklenebilecek bu çalışma, kemaneye özel bir metot hazırlanması için sağlıklı bir başlangıç yapılabilmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed mainly taking place on note of vocalization properties whose detection is not carried out during making its notes of Turkish Folk Music work and to become a model about the subjects on determination of how these are realized in performance with musical instrument. In this study targeting making detection of existing performance properties possible through making performance properties written, methods of literature review, sampling with application has been used, in addition, personal interviews with professional performers and trainers have been fulfilled with the purpose of stressing the importance of the subject. Classification of performance properties detected and arrangement of the results to be obtained from these in a way to be included in training of musical instrument have importance. This study to be supported with further studies to be executed in the future will provide to make a healthy beginning for the preparation of a special method to kemane.