The influence of leadership styles on employee productivity: In the field of education
Liderlik tipinin çalışanların verimliliği üzerindeki etkisi: Eğitim sektöründe bir araştırma
- Tez No: 264739
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇETİN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Verimlilik, Duygusal Zeka, Motivasyon, İletişim, Leadership, Efficiency, Emotional Intelligence, Motivation, Communication
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Rekabetçi bir ortamda yeni beliren problemlerle başa çıkabilme, yeni çözümler ve yeni tip idareciler ve liderler gerektirmektedir. Şirketler böylesi çalkantılı durumlarda devamlılıklarını sağlayabilmek için kendilerini yeniden keşfetmek görevi ile yüz yüze kalmaktadırlar. Bu nedenden ötürü, şirketler kendi rakiplerinden daha önce pazarlara girebilmek üzere sürdürülebilir kalite seviyesini ve rekabetçi fiyatı koruma ve ürünlerin dönüş süresini azaltma gibi yeni yollar araştırmaktadırlar. Nitekim, bu durum rakipleri üzerinde rekabet üstünlüğü elde etmek için potansiyel müşterilerin en iyi şekilde tatmin edilmesinde temeldir. Lakin, teknolojik yeniliklerdeki patlamalar, demografik faktörlerdeki hızlı değişimler ve yükselmekte olan yaşam süresi idareciler için olduğu gibi liderler için de belirsizliğe neden olmaktadır.Dolayısıyla, bu çalışmanın amacı hangi liderlik tipinin en iyi seçim olduğunu araştırmak ve hangi liderlik stilinin belirli bir duruma daha uygun olduğunu değerlendirmektir. Böylece, liderlik tipleri ve stilleri pratikte bir uygulama ile, pozisyona en uygun düşen ?liderlik ilim?ini keşfetmek üzere değerlendirilecektir. Araştırma yöntemi aracı olarak, liderlik alanında daha önce yürütülmüş olan ampirik çalışmalar temel alınarak bir anket geliştirilmiştir. Bazı eğitim kurumlarının liderlik felsefeleri ve uygulamaları, kurum genel verimliliğini etkileyen liderlik stilleri açısından test edilmiştir. Araştırma bulguları liderlik stili ile çalışanların verimliliği arasında pozitif lineer bir ilişkinin keşfedildiğini ortaya çıkarmıştır. Algılandığı üzere gelecek toplum, sadece işletmelerin değil ama aynı zamanda okulların, üniversitelerin, hastanelerin ve devlet dairelerinin de küresel anlamda rekabetçi olmak zorunda bulundukları bir bilgi toplumu olacaktır. Bu bağlamda, bugün bir organizasyon genelinde bilginin en hızlı ve verimli şekilde transferi başarı için yeni boyutlar kazanmaktadır. Üstelik, geleneksel motivasyon örnekleri de değişmektedir. Para pek çok insan için artık başlıca motive edici unsur olmamakta ancak, başka değişkenler önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Coping with the newly emerged problems in such a competitive environment requires novel solutions and new types of managers and leaders. Companies face a formidable task of reinventing themselves in such turbulent situations for survival. Hence, companies are searching for new ways to maintain a sustainable quality level and competitive price and reduce cycle-time of their products and services to penetrate the markets earlier than those of their competitors. In fact, this is essential to satisfy the prospective customers best to gain a competitive advantage over competitors. However, explosions of technological innovation, rapid change of the demographic factors and rising life expectancy is causing more uncertainty for leaders as well as managers.Hence, the purpose of this paper is to search what type of leadership is the better choice and evaluate which leadership style fits in a specific situation the best. In doing so, types and styles of leadership will be evaluated with application in practice, to explore the most suitable ?leadership wisdom? appropriate to the position. As an instrument of the research methodology, a questionnaire has been developed based on previous empirical studies conducted in the field of leadership. The leadership philosophies and practices of some of educational institutions have been tested from the view of leadership styles affecting the overall efficiency in the organization. Findings of the research study revealed that relation between leadership style and efficiency of employees has been explored to be positive and linear. As perceived, the next society will be a knowledge society; where, not only businesses but also schools, universities, hospitals, and government agencies have to be globally competitive. Within this context, today transferring knowledge quickly and efficiently throughout organization is gaining new dimensions for the success. In addition, classical pattern of motivation is also changing. Money is no longer the prime motivator for most people but other variables are gaining more importance.