The effect of democratic leadership style on organizational productivity by the mediating role of employee performance in Turkey
Demokratik liderlik tarzı ile örgütsel verimlilik ilişkisinde çalışan performansının aracı rolü
  1. Tez No: 724173
  2. Yazar: NADA OUSSIBLE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN TINAZTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Demokratik, Liderlik, ÖrgütselVerimlilik, Çalışan, vePerformansı, Democratic, leadership, organizational productivity, employee, and performanc
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Tez, Liderlik tarzının şirkette çalışan performansını ve örgütsel verimliliği nasıl etkileyebileceğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Her şirketine temel amacı üretimi artırmak ve büyümek olduğundan, çeşitli organizasyonların liderlerinin şirketlerinde En uygun liderlik tarzının benimsemelerini sağlamaları önemlidir. Tez, Türkiye'de çalışan performansı üzerinde Demokratikliderlik kavramına ve bunun genel örgütsel verimliliği nasıl etkileyebileceğini odaklanmaktadır. Çalışma, 207'den fazla izleyiciden oluşan rastgele bir örnekleme tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Kitle üyelerine, şirketlerinin liderlik tarzı ve bunun performanslarını nasıl etkilediği konusundaki yanıtlarını toplamak için çevrimiçi bir anketin dağıtıldığı nickel bir metodoloji yaklaşımı kullanıldı. Toplanan veriler, Liderlik tarzlarının çalışan performansını ve kurumsal üretkenliği nasıl etkilediği incelemek için korelasyon, regresyon ve fark analizini benimseyen SPSS analiz yazılımı kullanılarak test edildi. Çalışma, Demokratik liderlik tarzının, çalışanları sadece performans göstermeye motiveetmek le kalmayıp Aynı zamanda örgütsel verimliliği de arttırdığı için en çok tercih edilen liderliklerden biri olduğunu bulmuştur. Benzer şekilde, çalışma, çalışanların deneyim düzeyi ne kadar yüksek olursa, liderliğin performansları üzerinde ki etkisinin o kadar düşük olduğunu bulmuştur. Bunun nedeni, Deneyimi çalışanların görevlerinde zaten öğrenilmiş olmaları ve dolayısıyla üstlerden minimum denetim gerektirmesidir. Ayrıca, Demokratikliderlik tarzının uygulandığı örgütlerde çalışanların eğitimden geçtiği ve üstleri ile etkin bir şekilde iletişime kurabildiği ve bunun çalışan performansına da yansıdığı tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis seeks to analyze how leadership style may influence employee performance and organizational productivity in the company. Since the main goal of every company is to increase production and to expand in size, leaders of various organizations need to ensure that the most suitable style of leadership is adopted in their companies. The thesis focuses on the concept of democratic leadership on employee performance in Turkey and how this can influence overall organizational productivity. The study was conducted using a random sampling technique which composed of over 207 audience members. A quantitative methodology approach was used through which an online questionnaire was distributed to the audience members to collect their responses on the leadership style of their companies and how this has influenced their performance. The data collected was tested using the SPSS analysis software, adopting reliability, correlation, regression and difference analysis to examine how leadership styles influence employee performance and organizational productivity. The study found that the democratic leadership style is one of the most preferred leadership as this does not only motivate employees to perform but also increases organizational productivity. Similarly, the study finds that the higher the experience level of the workers, the lower the influence of leadership on their performance. This is because experienced workers are already learned in their duties, hence, requiring minimum supervision from superiors. Additionally, the study discusses that in organizations where democratic leadership style is practised, the employees undergo training and can communicate effectively with their superiors which is also reflected in employee performance.