Supply chain network distruptions and expected risk exposure
Tedarik zinciri ağındaki aksamalar ve beklenen risk tutarı
- Tez No: 264797
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU ADIVAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tederik zinciri ağı, yer seçimi, aksama, beklenen risk tutarı, Supply chain network, facility location, disruptions, expected risk exposure
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Tedarik zinciri ağı aksaması bütün dünyada önem taşımaktadır. Firmalar her zaman bu riskin etkilerini minimize etmeye çalışmışlardır. Bu tezde aksama tedarik zinciri ağı modelinde incelenmiştir. Riskler pekçok alanda, pekçok etkenler sayesinde ortaya çıkarlar. Risk tiplerinden biri olan doğal afet aksama riski bu araştırmada değerlendirilmiştir. Karışık tamsayı programlama modeli ile firmalara tedarik zinciri ağı aksama risklerini nasıl indirgeneceği ile ilgili yol gösterilmektedir. Yer seçimi de bu izlenecek yolun içinde vardır. Aksama riski bozulma senaryoları ile incelenmiştir. Bu yaklaşımlara göre üç model incelenmiştir. Beklenen risk tutarı değerleri ilk iki model için hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Supply chain network disruption is very important whole of the world. Companies always try to minimize its effects. In this thesis disruption is evaluated in supply chain network model. Risks occur in many areas by many factors. Natural disaster disruption is one of risk type, which is evaluated in this research. Mixed integer programming model approaches are used to guide companies how to minimize their disruption risk in supply chain networks. Facility location is also exist in this guide way. Disruption risk is evaluated as disruption scenarios. Moreover, three models are constituted according to these approaches. At the end of first two models expected risk exposure values are calculated.