Building up a learner corpus through creative nonfiction prose: An experimental study
Kurgusal olmayan yaratıcı düzyazıyla öğrenci derleminin deneysel boyutta oluşturulması
- Tez No: 264810
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ YALÇIN TILFARLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci derlemi, Genel derlemler, Kurgusal olmayan yaratıcı nesir, Bilgisayar merkezli iletişim, Niteliksel veri, Niceliksel veri, Deneysel araştırma, Learner corpus, Reference corpora, Creative nonfiction prose, Computer mediated communication, Qualitative data, Quantitative data, Empirical research
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı, kurgusal olmayan yaratıcı düzyazı temelli bir öğrenci derlemi oluşturarak alana katkıda bulunmaktır. Derlem çalışmalarının zayıf noktası, gerçek yaşantılardan kesitleri suni veya sadece algısal olarak sağlaması kabul edilmektedir. Öte yandan, bir derlemin yabancı dil olarak İngilizce'nin öğretiminde yaratıcı bir yol olabileceği gösterilmek istenmiştir. Çalışmanın gerçekleştirilmesi esnasında farklı sınıflardan toplam 95 orta düzey İngilizce bilgisine sahip öğrenci yer almıştır. Katılımcı öğrenciler, ders kitaplarından derlenen kelimelerden oluşan bir önteste tabi tutulmuşlardır. Bu aşamadan sonra, iki tane kontrol grubu ve yine iki tane deney grubu rastgele tayin edilmiştir. Kontrol gruplarına sadece öntest ve sontest verilmiştir. Diğer taraftan, deney gruplarındaki katılımcılara ilk dönemki kaynaklarından aşina olabilecekleri kelimeler verilmiştir. Fakat bu kelimelerin hepsi bir defada verilmemiştir. Deneyin her bir uygulamasında, katılımcılara belirli oranlarda kelime verilmiştir. Deney gruplarından birisine laboratuvarda, genel derlemlerin nasıl kullanılabileceği gösterilmiştir. Daha sonra bu katılımcılardan çalışmalarını kendi başlarına sürdürmeleri beklenmiştir. Aynı süre zarfında, diğer deney grubunun mensuplarından ise yine aynı verilen kelimelerin kullanılması suretiyle kurgusal olmayan yaratıcı düzyazı yazılması istenmiştir .Verilen her bir konu hakkında ilgili düzyazıların yazılmasını takiben bu yazılar WordSmith 5 adlı derlem yazılımında toparlanılıp sınıfta işlenmiştir. Uygulamaların bitişiyle beraber dört gruba da bir sontest uygulaması gerçekleştirilmiştir. Sontest sonuçlarının Bağımsız Örneklem t - Testi yoluyla incelenmesiyle birlikte, kurgusal olmayan yaratıcı düzyazı kullanılarak oluşturulan öğrenci derlemine katılan öğrencilerin sonuçlarında, kontrol gruplarının ve diğer deney grubunun sonuçlarına nazaran kayda değer bir farklılık oluştuğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With this research, it is aimed to contribute to the field by means of investigating the effects of a learner corpus based upon Creative Non-fiction Prose. The weak point of corpora studies are regarded as their providing artificial or receptive-only real life examples. Whereas, this research aims to prove that a corpus study can also stand for a creative way of teaching English as a foreign language. The population of this research is 95 intermediate level students from four different classes. A pre-test, created through the vocabulary items given in their course books, is given to the participants. Following the pre-test, two control groups and two experimental groups were randomly sampled. The control groups were just given a pre-test and post-test. Whereas, the experimental groups were given vocabulary items they might be familiar with from their course books of the first semester. But the vocabulary items were not given all together at one time. For each practice of the experiment, they were given a particular amount of items. One of the two experimental groups was acknowledged in how to use reference corpora sources in the computer lab. Then, they maintained their study through using these resources by themselves. Meanwhile, each member of the other experimental group was demanded to use these vocabulary items within a prose through using creative non-fiction. Completing each task, the writings of the students are collected and inserted in WordSmith 5 corpus program and practised in the classroom environment. As the treatments were over, a post test was applied to all four participant classes. The Independent Samples t ? Test results of the experimental group whose participants were required to take part in building up a learner corpus through creative nonfiction prose were significantly different when compared with the results of the other controlgroups and the other experimental group.