Prep class students' perceptions of oral presentations in relation to their overall language ability, motivation and speaking anxiety
Hazırlık sınıfı öğrencilerinin genel dil yeteneği, motivasyon ve konuşma kaygısı yönünden sözlü sunumlar algısı
- Tez No: 560712
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE CABAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sözlü sunumlar, dil becerileri, dil öğrenme motivasyonu, konuşma kaygısı, yabancı dil olarak İngilizce, Oral presentations, language skills, language learning motivation, speaking anxiety, English as a Foreign Language (EFL)
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Konuşma doğal bir iletişim aracı olmakla birlikte, bir insanın herhangi bir dilde ne kadar yetkin olduğunun en açık göstergelerinden biridir. Yabancı dil olarak İngilizce öğrencilerinin, konuşma becerilerini geliştirebilmeleri için birinci ve ikinci dil olarak İngilizce öğrencilerine göre çok daha fazla çabalaması gerekir. Bu sebepten, yabancı dil olarak İngilizce öğrencileri yabancılaşma, kaygı, motivasyon eksikliği, katılıma duyulan isteksizlik ve gerek kendilerine gerek ise öğrenim ortamlarına karşı olumsuz algılara sahip olmaya daha yatkındırlar. Dolayısıyla, özgün iletişimsel aktiviteler bu belirti ve etkileri indirgemek amacı ile kullanılabilir. Bu çalışma, öğrencilerin sözlü sunumlar inançlarını ve sözlü sunumların öğrenci gözünden işlevlerini sekiz farklı değişken üzerinden incelemektedir: kaygı, isteksizlik, motivasyon, sözlü sunumlar algısı, öz algı, genel dil öğrenimi tecrübesi algısı, algılanan dil becerileri ve sözlü sunumlar tecrübesi. Katılımcılar, Fırat Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda iki bağımsız sınıfta öğrenim gören ve araştırmacının gözlem ve rehberliğinde en fazla dört adet sözlü sunum gerçekleştirmiş 33 hazırlık öğrencisidir. Veriler, çalışma öncesi ve sonrası uygulanan iki öğrenci anketi, yarı yapılandırılmış görüşme, özyansıtma formu ve akran değerlendirme formu vasıtasıyla toplanmış ve hem nitel hem de nicel olarak analiz edilmiştir. Ön anket sonuçları katılımcıların olumlu sözlü sunumlar algılarına sahip olduklarını göstermiştir. Lakin, yetersiz öğretim, uygulama safhasındaki hatalar ve öğretmen tutumları katılımcıları tam bir başarıdan alıkoymuş ve öğrenciler olarak tam gelişmiş bir benlik geliştirmelerini engellemiştir. Son veriler, denetimli sözlü sunumlardan sonra katılımcıların isteksizlik, algılanan dil becerileri, sözlü sunumlar tecrübesi ve olumsuz sözlü sunumlar algısı seviyelerinde anlamlı değişiklikler ortaya koymuştur. Ayrıca, nitel veri analizi katılımcıların sözlü sunumlarından konuşma kaygısını aşmak amacıyla yararlandıklarını ve dört alanda dikkate değer ilerlemeler algıladıklarını işaret etmektedir: dil becerileri, dil öğrenme motivasyonu, kişisel gelişim ve topluluk önünde konuşma. Özetle, mevcut çalışma sözlü sunumların yabancı dil olarak İngilizce ortamlarında etkili İngilizce öğretimi amacıyla kullanılabileceği çıkarımına varmıştır.
Özet (Çeviri)
Speaking is a natural act of communication and one of the most explicit indicators of how proficient a person is in a language. English as a Foreign Language learners have a lot more to do to develop their speaking abilities when compared to first and second language learners since English is not necessarily a must in their daily lives. For that reason, EFL learners are likely to experience alienation, anxiety, lack of motivation, unwillingness to participate and have negative perceptions about themselves and the surrounding learning environment. Hence, authentic communicative activities may be used to lessen the symptoms and effects. This study investigated students' beliefs of oral presentations and explored their function on eight variables from a student point of view: anxiety, unwillingness, motivation, perception of oral presentations, self-perception, perception of general language learning experience, perceived language skills and experience of oral presentations. The participants were 33 preparatory class students in two different classes at Fırat University School of Foreign Languages, who performed up to four presentations under the researcher's supervision and guidance. The data were collected by means of pre and post student questionnaires, semi-structured student interviews, self-reflection and peer-evaluation forms; then analyzed both qualitatively and quantitatively. The pre-survey indicated that the participants had positive beliefs of oral presentations as a result of their prior experiences. However, insufficient instruction, mistakes in implementation and teacher attitude had driven them away from a complete achievement and had prevented them from building a fully-developed 'self' as a learner. The post data revealed a significant change in the participants' levels of unwillingness, experience of oral presentations, perception of oral presentations and perceived language skills after the supervised oral presentations. Besides, the analysis of the qualitative data signified that the participants benefited from their oral deliveries to overcome speaking anxiety and perceived notable improvements in four categories: language skills, learning motivation, personal development and public speaking skills. To sum, the present study concluded that oral presentations can be used to elicit effective English language learning in EFL settings.