İşletmelerdeki liderlik yaklaşımları ile Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki liderlik yaklaşımlarının karşılaştırılması
The comparison of leadership approaches in Turkish Army Forces and in companies
  1. Tez No: 265112
  2. Yazar: NAMUK KEMAL AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN RIZA AŞIKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, askeri liderlik (komutanlık), Leadership, military leadership (commander)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Liderlik uygulama boyutuyla kurumlara göre değişebilmektedir. Bu çalışmayla Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) komuta etme konumunda bulunan personelin liderlik özellikleriyle işletmelerdeki liderlik özellikleri arasında benzerlikler ve farklılıklar tespit edilmeye çalışılmıştır.Çalışmada TSK'de bölük ve daha üst seviyede komutanlık yapan personelin sergilediği davranışları liderlik yaklaşımları açısından incelenmiştir. Çalışma TSK'nin mevcudunun büyük çoğunluğunu oluşturan Kara Kuvvetleri Komutanlığında görevli personeli kapsamaktadır.Çalışmada yöntem olarak nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda yönetim ve organizasyon literatürü ile TSK literatürü içerik analizine tabi tutulmuştur.Çalışma sonucunda TSK literatüründe tespit edilen liderlik özelliklerinin işletmelerde aranan liderlik özellikleriyle benzeştiği, fakat askeri liderlerin gerektiğinde arkasındakileri ölüme götürmek için daha fazla liderlik özellikleri sergilemeleri gerekirken uygulama boyutunda işletmelerden farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Leadership varies among companies in practice dimension. In this study, the similarities and differences between the leadership characteristics of commanding personnel in Turkish Army Forces (TAF) and those of managers in private/publicly held companies have been identified.The commanders of military company and higher level commanders are studied as commanding personnel in TAF, whereas middle and top managers are studied as managers in companies. TAF commanders are selected from Land Forces, which reflect the majority of the army.In the study, qualitative research method has been used. In this context, management and organization culture in companies and TAF culture have been analyzedIn conclusion, leadership characteristics in TAF are similar to those in companies. However, in practice there are significant differences e.g. leaders in the army must have the capacity to lead the soldiers in a war in which they may be injured or even killed.