Çalışanların örgüte bağlılıkları ile liderlik arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik bir uygulama
An application towards research of the relationship between the organizational commitment of the employees and the leadership
  1. Tez No: 312457
  2. Yazar: SİNEM HOŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURHAN ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik yaklaşımları, Örgütsel Bağlılık, Duygusal Bağlılık, Normatif Bağlılık, Zorunlu Bağlılık, Leadership Approaches, Organizational Commitment, Affective Commitment, Normative Commitment, Continuance Commitment
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
İşletmelerin hedeflerini gerçekleştirmelerini sağlamada, örgütsel bağlılık ve liderlik kavramları önem teşkil etmektedir. Günümüzde örgütsel bağlılık kavramı, gerek akademisyenler gerekse uygulayıcılar tarafından önemi anlaşılan bir kavramdır. Yöneticilerin göstermiş olduğu liderlik yaklaşımı ise çalışanları çeşitli yönlerden etkilemekte, aynı şekilde çalışanların varlığı da yöneticilerin liderlik yaklaşımlarını etkilemektedir. Çalışanların örgüte bağlılıklarını arttıracak etmenleri sağlamak liderlerin önemli görevlerinden biri olmaktadır.Bu tez içerisinde liderlik ile ilgili tanımlar, liderlik fonksiyonları, lider ve yönetici arasındaki farklar, klasik ve modern liderlik kuramları ele alınırken; örgütsel bağlılığın tanımı ve önemi, örgütsel bağlılığı etkileyen faktörler, örgütsel bağlılığın sınıflandırmaları ve boyutları incelenmiştir. Sonrasında; tanımlayıcı bir araştırmaya yer verilmiştir. Araştırmanın amacı işletmelerde algılanan liderlik davranışları ile çalışanların örgüte bağlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Örneklem grubunu, finans sektöründe faaliyet gösteren orta ölçekli bir yabancı kurumsal firmanın genel merkezinde çalışmakta olan 84 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın amacına yönelik oluşturulmuş hipotezler, SPSS programında çeşitli istatistik teknikleri kullanılarak analiz edilmiş ve çıkan sonuçlar yorumlanmıştır. Yöneticinin liderlik tarzı ile çalışanların örgüte bağlılığı arasında aynı yönlü orta derecede bir ilişki olduğu görülmüştür. Yöneticinin liderlik tarzı ile örgütsel bağlılığın alt boyutları da incelenmiştir. Yöneticinin liderlik tarzı ile duygusal bağlılık ve normatif bağlılık arasında aynı yönlü ve orta derecede; yöneticinin liderlik tarzı ile zorunlu bağlılık arasında ise aynı yönlü ve zayıf bir ilişki olduğu görülmüştür. Daha sonra, liderlik ve örgütsel bağlılığın alt boyutlarının demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Yöneticinin liderlik davranışının, çalışanın görev durumuna ve yaşına göre farklılık gösterdiği; zorunlu bağlılık boyutunun ise cinsiyete göre farklılık göstermekte olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In order to achieve the organizational goals, organizational commitment and leadership concepts are important. Nowadays, organizational commitment is a concept of which the importance is appreciated both by the academicians and the practitioners. Leadership approach of the managers affects the employees from various aspects, accordingly leadership approach of the managers is affected by the existence of the employees as well. Providing the factors that increase the employee?s organizational commitment therefore becomes one of the important tasks of the leaders.In this thesis, in addition to the handling of topics such as the definitions related to leadership, functions of leadership, the differences between the leader and the manager, classical and modern leadership theories; subjects such as the definition and importance of organizational commitment, the factors affecting organizational commitment, classification and dimensions of the organizational commitment are also discussed. Then, a descriptive research is included at the application part. The objective of this research is to analyze the relationship between the organizational commitment of the employees and the perceived leadership behavior in the organizations. Eighty four employees, who work at the headquarter of a foreign, midsize corporate company operating in finance sector, form the sample group of the research. Hypothesis created in accordance with the purpose of the study were tested by using various statistical methods at SPSS 11.5 and the analysis results were interpreted. It is clearly seen that there is a positive moderate relationship between the leadership style of the manager and employee?s organizational behavior. Also, the relationship between the leadership style of the manager and sub-dimensions of employee?s organizational behavior was analyzed. It is seen that there is a positive moderate relationship between the leadership style of the manager and the employee?s affective and normative commitments; and there is a positive low relationship between the leadership style of the manager and continuance commitment. Afterwards, it was studied if the leadership and sub-dimensions of the organizational commitment differ with respect to demographic properties. The study showed that manager?s leadership behavior differs according to employees? title and age and continuance commitment dimension differs according to employees? gender.