Bir kamu kurumundaki görevli yöneticilerin ve çalışanların liderlik stilleri ile karar verme stilleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determine the relationship between leadership styles and making a decision styles of manager and employee in the puplic organization
- Tez No: 265121
- Danışmanlar: PROF. DR. Ş. ŞULE ERÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Stilleri, Karar Verme, Karar Verme Stilleri, Leadership, Leadership styles, Decision making, Decision making styles
- Yıl: 2010
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki yöneticilerin liderlik stilleri ile karar verme stilleri arasındaki ilişkiyi belirlemek ve seçilmiş kimlik değişkenlerine göre istatistiksel karşılaştırmalar yapmaktır. Çalışma, Antalya İli Hava Kuvvetleri Komutanlığında görev yapan 244 askeri personel üzerinde yürütülmüştür.Araştırmada üç bölümden oluşan bir veri toplama aracı kullanılmıştır. Birinci bölümde katılımcıların dönüşümcü liderlik stilleri, Bass ve Avolio (1990) tarafında geliştirilen ve Dilek (2005) tarafından Türkçeye uyarlanan toplam 24 önermeden oluşan anket ile ölçülmüştür. İkinci bölümde işlemsel liderlik stilleri Bass ve Avolio (1990) tarafından geliştirilen ve Dilek (2005) tarafından Türkçeye uyarlanan toplam 8 önermeden oluşan anket ile ölçülmüştür. Üçüncü bölümde ise katılımcıların karar verme stilleri, Scott ve Bruce (1995) tarafından geliştirilen ?Genel Karar Verme Ölçeği? ile ölçülmüştür.Verilerin analizinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, Pearson korelasyon katsayısı, parametrik testlerden bağımsız örneklemler için t-testi, bağımlı örneklemler için t-testi, bağımsız örneklemler için tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, askeri personelin görüşlerine göre yöneticilerin dönüştürücü liderlik stilleri yaş, eğitim durumu ve çalışma süresi değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde değişmemekte, ancak ünvan değişkenine göre anlamlı biçimde farklılaşmaktadır. Askeri personelin görüşleri koşullu ödüllendirme boyutuna ve işlemsel liderlik stiline ilişkin yaş değişkenine göre anlamlı bir şekilde değişmezken, unvan, eğitim durumu ve çalışma süresi değişkenlerine göre anlamlı biçimde farklılaşmaktadır. İstisnalarla yönetim boyutuna ilişkin işlemsel liderlik stiline ilişkin askeri personelin görüşleri yaş ve çalışma süresi değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde değişmemekte, ancak ünvan ve eğitim durumu değişkenine göre anlamlı biçimde farklılaşmaktadır.Ayrıca, askeri personelin görüşlerine göre ise, yöneticilerin dönüşümcü liderlik stilleri ile sezgisel karar verme, bağımlı karar verme ve kaçınmacı karar verme stilleri; koşullu ödüllendirmeye ilişkin işlemsel liderlik stilleri ile istisnalarla yönetime ilişkin işlemsel liderlik stilleri; koşullu ödüllendirmeye ilişkin işlemsel liderlik stili ile sezgisel karar verme, bağımlı karar verme ve rasyonel karar verme stilleri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, is to determine the relationship between the managers? s leadership styles on their making a decision styles in the Air Forces Commandership in Turkish Armed Forces and making statistic comparisons according to chosen identity changeable. This study was carried on 244 military personnel?s working in Antalya Air Forces Commandership.In this study a datum collecting tool consisting of three parts was used. In the first part the participants? transformist leadership style were measure with a public survey consisting of in all 24 proposing which were developed by BASS and AVOLİO (1990) and adapted to Turkish by DİLEK (2005).In the second part operational leadership styles were measured with a public survey consisting of in all 8 proposing which were developed by BASS and AVOLİO (1990) and adapted to by DİLEK (2005). In the third part, the participants? decision making styles were measured with ?Common decision Making Scale? which was developed by SCOTT AND BRUCE (1995).In datum analysis, percentage, frequency, arithmetic average, Standard deviation, Pearson correlation coefficient, t-test for the examples which are independent from parametric test, t-test for the dependent examples, one-way variance analyses for the independent examples were used.In the result of this study, in military personnel?s opinion, administrators transformist leadership styles don?t change in a meaningful way. On the changeables such as age, education state and working period, however according to law name changeable, these styles change in a meaningful way. Military personnel?s doesn?t change so much according to the age changeable on conditioned rewarding dimension and functional leadership style, but it changes a lot according to the law name, education state and working period. Military personnel?s opinion about exception management dimension and operational leadership style don?t change so much on the changeable such as age and working period, however it changes a lot on the changeable such as law name and education state. Also, in military personnel?s opinion there is a positive and meaningful relationship between administrator?s transformit leadership styles and intuitive decision making, dependent decision making styles and related to exception management, operational leadership operational leader ship styles; related to conditioned rewarding, operational leadership style and intuitive decision making, dependent decision making and rational decision making style.