Örgütsel özdeşleşmenin işten ayrılma niyetine etkisinde örgütsel adaletin aracılık rolü
The effect of organizational identification on employee?s turnover intention the mediating effect of organizational justice
- Tez No: 265122
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZE ERGENELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Özdeşleşme, Prosedür Adaleti, Dağıtım Adaleti, Etkileşim Adaleti, İşten Ayrılma Niyeti, organizational ıdentification, procedural justice, distributive justice, ınteractional justice, turnover ıntention
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışanların örgütsel adalet algısı pek çok örgütsel davranışın öncülüdür. Örgütsel özdeşleşmenin işten ayrılma niyetine etkisinde örgütsel adaletin aracılık rölü araştırılmıştır. Araştırma sonucunda, örgütsel özdeşleşme ile işten ayrılma niyeti arasında negatif ve anlamlı ilişki olduğu; örgütsel özdeşleşme ile dağıtım adaleti, prosedür adaleti ve etkileşim adaleti arasında pozitif ve anlamlı ilişki olduğu, dağıtım adaleti, prosedür adaleti ve etkileşim adaleti ile işten ayrılma niyeti arasında negatif ve anlamlı ilişki olduğu ve dağıtım adaletinin örgütsel özdeşleşme ile işten ayrılma niyeti arasında aracılık rolü üstlendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Organizational justice perception has an important role on the behaviour of the employees in the organizational settings. The aim of this study is to invastigate the mediating role of organizational justice on the relationship between organızatıonal identification and turnover intention. The study revealed that organizational identification is negatively related to turnover intention but pozitevely related to distributive justice, procedural justice and interactional justice. There is a negatively relationship between distributive, procedural and interactional justice and turnover intention. It is also found that distributive justice mediate the relationship between organizational identification and turnover intention