On birinci sınıf Türk edebiyatı ders kitabı hakkında öğretmen ve öğrenci görüşleri: Zonguldak ili örneği
Evaluation of the 11th class Turkish literature text book from the perspective of teachers and students
  1. Tez No: 265157
  2. Yazar: CANER GÜVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİME SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat eğitimi, ders kitapları, lise, değerlendirme, Literature education, course book, high school, evaluation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Teknoloji ne kadar ilerlese de ?öğretme? konusunda en etkin öğe ders kitapla-rıdır. Eğitimde bu kadar önemli bir yere sahip ders kitaplarının çağın gereklerine uygun şekilde hazırlanması, bilimsel çalışmalar çerçevesinde güncellenmesi gerekir.Araştırma, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeni programa göre hazırlanan 11.sınıf Türk edebiyatı ders kitabını dış görünüş, işleniş ve kapsamına göre değerlen-dirmek amacı ile 2009?2010 öğretim yılında yapılmıştır. Yapılmış olan ölçeklerden yaralanarak kitabı değerlendirmeye yönelik öğretmen için 55 madde, öğrenci için 40 madde oluşturulmuştur. Zonguldak genelinde 167öğretmen ve 1091 öğrenciye ulaşı-larak kitabı, bu ölçütlere göre değerlendirmeleri istenmiştir. Analiz sonuçlarına göre şu bulgulara ulaşılmıştır: (1) Kız ve erkek öğrencilerin TEDDKDÖ'den aldıkları toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görül-mektedir. (2) Öğrencilerin öğrenim gördükleri okul türlerine ve öğrenim gördükleri bölüme göre TEDDKDÖ'den aldıkları puanların ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir. (3) Öğretmenlerin görev yaptıkları okul türlerine göre TEDDKDÖ'den aldıkları puanların ortalamaları arasında istatis-tiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir. (4) Öğretmenlerin cinsiyetle-rine ve görev yıllarına göre TEDDKDÖ'den aldıkları toplam puan ortalamaları ara-sında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In spite of the developing science and technology, the most effective material is book transferring knowledge at our schools. The course books which have a special place among the materials of education should have organized carefully.This research was carried out for the purpose of evaluating the course book of 11th class Turkish literature, which was prepared by the Ministry of National Education from the visual, teaching and coverage. An evaluating scale including 55 questions for teachers and 40 questions for the students are prepared. These questions were applied to 167 teachers and 1091 students in Zonguldak. The empirical results of this study are as follow: (1) There is significant statistical difference among the points of TESTLC according to sex of the students. (2) There is significant statistical difference among the points of TESTLC according to schools which the students attend and educational department. (3) There is a significant statistical difference among the points of TESTLC according to schools which the teachers on duty. (4) There is no significant statistical difference among the points of TESTLC according to sex of the teachers and the points of TESTLC according to teacher?s length of service.