Bağımsız denetim kalitesini etkileyen etmenlerden bağımsız denetçi özelliklerinin incelenmesine yönelik bir araştırma
A research on features of the independent auditors affecting the independent audit quality
- Tez No: 265173
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA KARACAER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim Kalitesi, Bağımsız Denetim, Bağımsız Denetçi Özellikleri, Audit Quality, İndependent Audit, İndependent Auditors? Features
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Günümüzde bağımsız denetim giderek önemini arttırmakta ve bağımsız denetimin kalitesi tartışılır hale gelmektedir. Kaliteli yapılan bağımsız denetim faaliyeti sonucunda işletmenin finansal tablolarının güvenilirliği daha da artacak ve karar alıcılar sağlanan güvenilir bilgiye göre hareket edebileceklerdir. Bu çalışmanın amacı da denetçi özelliklerinden hangilerinin denetim kalitesini etkileyen faktörler arasında sayılabileceğini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'deki bağımsız denetçilere anket uygulanmış olup bağımsız denetçilerin bu konudaki düşünceleri saptanmaya çalışılmıştır. Uygulanan istatiksel yöntemler sonucunda mesleki yeterlilik, öğrenim durumu, deneyim, bağımsızlık, dürüstlük, profesyonellik, etik anlayış, problem çözme yeteneği, algılanan denetim kalitesi, yasal sorumluluk, mesleki özen ve titizlik ,uzmanlaştığı sektörlerde denetim faaliyeti sürdürmesi faktörlerinin denetim kalitesini yüksek oranda etkilediği tespit edilirken; yaş, cinsiyet, risk profili, ücret konusundaki beklenti faktörlerinin denetim kalitesi üzerinde beklenen oranda etkili olmadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, independent audit is getting more and more important and independent audit quality is getting to be discussed.As a result of high quality independent audit activities, enterprises? financial statements reliability will further increase and decision-makers will be able to act according to reliable information which is provided. The aim of this study, also to sort which features of the independent auditors affecting the independent audit quality. For this purpose, we applied a survey on Turkey?s independent auditors and tried to detect their opinions on this matter. As a result of statistical metods which were applied, professional qualifications, educational background, experience, independence, integrity, professionalism, ethics, problem-solving ability, perceived audit quality, legal liability, professional care and diligence, to become an expert by continuing audit activities on spesific sektors factors highly effeceted the quality of audit; while age, gender, risk profile, wage expectations factors were found not effective as it thought.