Çağdaş sanatta nesne ve kişisel uygulamalar
Object and personal practices in contemporary art
- Tez No: 265185
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANDAN DİZDAR TERWİEL
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Nesne, Günlük Hayatta Nesne, Plastik Sanatlarda Nesne, Seramik Sanatında Nesne, Tüketim, Meta (Tüketim Nesnesi), Taklit, Yeniden Üretim, Manipülasyon, Object, Object in Daily Life, Object in Plastic Arts, Object in the Art of Ceramics, Consumption, Commodity (Object of Consumption), Imitation, Re-production, Manipulation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
?Nesne? başlıklı Birinci Bölümde ?Nesne Kavramına Genel Bir Yaklaşım? ve ?Günlük Hayatta Nesne? adlı iki ayrı alt başlık açılmıştır. ?Nesne Kavramına Genel bir Yaklaşım? başlığı altında nesne kavramı genel olarak incelenmiştir. Nesne tanımları, estetikte alanında nesne ve sanatta nesne kavramlarına değinilip, batı ve doğu toplumları arasındaki nesneye bakış açısı farkı gözlemlenirken, özne nesne ilişkisine de yer verilmiştir. ?Günlük Hayatta Nesne? başlığı altında ise Aydınlanma Dönemi, Sanayi Devrimi, Modernizm ve Postmodernizm kavramlarına kısaca değinilmiştir. Toplumsal gelişmelerle birlikte nesnelerin hızla çoğalışına ve insan hayatındaki yeri üzerinde durulmuştur. Günümüzde tüketimin giderek atmasıyla nesnelerin birer meta haline dönüşerek işlevlerinden çok gösterge anlamları ile ön plana çıkmaları ve bu durumun günlük hayattaki etkileri konu edinilmiştir. Tüketim kavramına değinilmiş ve ardından toplumsal hayattaki rolü irdelenmiştir.?Plastik Sanatlarda Nesne? başlıklı İkinci Bölümde günlük sıradan nesnelerin sanat alanına girişleri araştırılmıştır. İkinci Bölümde bahsi geçen toplumsal gelişmelerin etkisiyle Dadaizm'le birlikte sıradan nesneler hazır yapım olarak sanat alanına dahil edilirler. Dada ve Duchamp sonrasında, nesneyi çalışmalarının merkezine alan sanat akımları ve sanatçılar araştırılarak; bu konuda yapılan çalışmalardan örnekler verilmiştir. Bu çalışmaların kiminde Duchamp'ın mirasına sadık kalınıp nesneler oldukları gibi kullanılırken, bazılarında ise sıradan nesneler estetikleştirilerek Duchamp'ın tarafsız nesne anlayışı yerle bir edilmiştir. Bütün bu arayışlar çeşitli biçimlerde günümüze kadar gelir.?Uygulamalar? başlıklı Üçüncü Bölümde ise gündelik sıradan nesnelerin ekseninde; yeniden üretim (taklit) ve nesnelerin manipülasyonu kavramları doğrultusunda üretilen öznel çalışmalara yer verilecektir. Seçilen belirli nesneler doğrultusunda yapılan çalışmalarla günlük hayattan sıradan nesneler sanat alanına dahil edilecektir. Bu çalışmalar esnasında tercih edilecek malzeme kildir.
Özet (Çeviri)
The First Chapter titled ?Object? contains two sections, subtitled ?A General Approach to the Concept of Object? and ?Object in Daily Life?. In the section ?A General Approach to the Concept of Object?, the concept of object is examined at a general level. Different definitions of object, object in aesthetics, and object in art are touched upon, the different points of view regarding object in western and eastern societies are observed, and the relationship between subject and object is examined. In the section on ?Object in Daily Life?, the concepts of Enlightenment Period, Industrial Revolution, Modernism, and Postmodernism were briefly touched upon. The rapid increase in the number of objects with the social developments and their place in human life are among the subjects pondered upon in this section. The commodification of objects as a result of the rapid increase in consumption, their indicator values becoming more prominent than their functional values, and the effects of this phenomenon on the daily are also discussed in this section. The concept of consumption is analyzed and its role in social life is examined.In the Second Chapter titled ?Object in Plastic Arts?, the entry of daily mundane objects to the field of art is examined. Mundane objects are treated as readymade art objects with Dadaism with the effects of the social developments mentioned in the Second Chapter. Art movements and artists who put object at the center of their works after Dada and Duchamp were examined and examples from their works were given. In some of these works, objects were used as they are, in a fashion loyal to Duchamp?s legacy, and in others, mundane objects were aestheticized and Duchamp?s understanding of neutral object was negated. All of these quests are still present in our contemporary world.The Third Chapter titled ?Practices? will contain subjective works created within the framework of reproduction (imitation) and manipulation of daily mundane objects. The works to be created using mundane objects will thus incorporate mundane daily objects into the field of art. The material to be used in these works will be clay.