Serebral anjiyografi işlemi ile ilişkili iskemik beyin değişikliklerinin difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilmesi
Ischemic brain changes associated with cerebral angiography evaluation of diffusion weighted magnetic resonance imaging
- Tez No: 265758
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL DÖNMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: difüzyon ağırlıklı görüntüleme, emboli, iskemi, serebral anjiyografi, cerebral angiography, diffusion magnetic resonance imaging, embolism, ischemia
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; tanısal serebral anjiyografiyi takiben sessiz embolik enfarkt ve ilişkili risk faktörlerini Difüzyon Ağırlıklı Manyetik Rezonans Görüntüleme (DAG) ile değerlendirmektir.Materyal ve Metot: Non-iyonik kontrast madde kullanılarak yapılan 71 tanısal serebral anjiyografi olgusu (42 erkek, 29 kadın; yaş ortalaması 56.0±15.0) prospektif olarak değerlendirildi. Tüm olgulara işlem öncesi ve sonrası 1-3 gün içerisinde DAG yapıldı. Embolik iskemik lezyon gelişimi için risk oluşturan parametreler: olgu yaşı ve cinsiyeti, aterosklerotik damar hastalığı, kateter çap ve cinsi, zor anatomik koşullar, kontrast madde volümü, selektif/nonselektif kateterizasyon işlem süresi belirlendi. Elde edilen sonuçların istatistiksel analizi Fisher exact tests ve Student-t test ile yapıldı.Bulgular: Toplam 71 tanısal anjiyografi işlemi sonrası yedi olguda (%9.9) 13 adet klinik ve nörolojik bulgu vermeyen sessiz iskemik lezyon gelişti. Embolik serebral lezyonlar sıklıkla 6-10 mm çaplarındaydı. Risk faktörü olarak belirlediğimiz olgu yaşı ile difüzyon anormalliği arasında anlamlı korelasyon saptandı (p0.05).Sonuç: Serebral anjiyografi sonrası asemptomatik serebral iskemi %9.9 oranındadır. Nörolojik komplikasyonlardan daha sık izlenen mikroemboli açısından en önemli kriter, olgu ile ilgili veya işlemle ilgili parametrelerin olgu yaşı arttığında anlamlı olmasıdır. İleri yaş olgularda anjiyografi tekniklerine dikkat edilmeli ve nörolojik muayene normal olsa bile işlem sonrası rutin DAG incelemeye dahil edilip mikroemboli varlığı ve bunun klinik sonuçları araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate the incidence of clinically silent embolic cerebral infarctions and associated risk factors following diagnostic cerebral angiography with diffusion-weighted magnetic resonance imaging (DWI).Patients and Methods: A total of 71 cerebral digital substraction angiograms (42 male, 29 female, average age: 56.0±15.0) obtained using nonionic contrast material were prospectively evaluated. To asses embolic events, before and after (1-3 days) angiography, DWI was performed. The risk factors for embolic ischemic brain changes such as patient age and sex, atherosclerotic vessel wall disease, type of indication for catheter angiography, the number and size of used catheters, difficult anatomy, selective/non-selective catheterization, contrast media volume, and time of procedure were determinated. Fisher exact tests and a Student-t test were used for the statistical analyses of outcomes.Result: Thirteen new silent ischemic lesions were identified in 7 of 71 patients who underwent diagnostic cerebral angiography. Embolic cerebral lesions were often 6-10 mm in diameter. According to the findings in this study there was a strong correlation between diffusion abnormality and patient age which was considered as risk factors (p0.05).Conclusion: The incidence of cerebral angiography associated asymptomatic cerebral infarction is common (9,9%). Patient age is the only factor that corelates with the occurance of ischemic cerebral lesions. Therefore, in elderly patients, the angiographic procedures should be performed meticulously and should be obtained routine DWI in all patients even if normal neurological examination normal. In this way presence of microemboli and clinical results can be evaluated.