Köydes Projesi ve Türkiye'de kırsal gelişme politikalarının değişimi: Mersin örneği
Koydes Project and changing rural development policies in Turkey: Mersin case
- Tez No: 265808
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Kırsal Alan, Kırsal Kalkınma, Köy, KÖYDES, Development, Rural Areas, Rural Development, Village, KOYDES
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Kırsal kalkınma, ülkemizde özellikle cumhuriyetin ilanından sonra üzerinde sıkça durulan kavramlardan biri haline gelmiştir. Bu alanlarda yaşanan sorunlara çözüm getirmek amacıyla günümüze kadar birtakım politikalar uygulanmış, fakat bu politikalardan hiçbiri kırsal alanların sorunlarını çözmeye yetmemiştir. Özellikle 1980'li yıllardan itibaren uygulanan politikalarla kırsal alanlar tamamen kendi haline bırakılmış ve bu süreçte kente göç eden insanların sayısında büyük bir artış yaşanmıştır. Bu kapsamda son olarak, 2005 yılında, kırsal alanların sorunlarına çözüm getirmek ve kentlere yönelen yoğun göç dalgasının önüne geçmek amacıyla, köylerin yol, alt yapı ve içme suyu sorunlarını Köylere Hizmet Götürme Birlikleri aracılığıyla çözmeyi hedefleyen KÖYDES projesi uygulamaya konulmuştur. Ancak bu projenin kapsamına sadece yol alt yapı ve içme suyunun alınması, kırsal alanlarda yaşanan eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik gibi sorunların kapsam dışı bırakılması ise, bu projenin de kırsal alanların sorunlarını çözmekte yetersiz kalacağını göstermektedir. Türkiye'de kırsal kalkınma politikalarının değişimi ve KÖYDES projesinin incelendiği bu çalışmada, öncelikle KÖYDES projesine kadar olan süreç ele alınmış, daha sonra KÖYDES projesinin Türkiye genelindeki etkileri incelenmiştir. Bu kapsamda, Mersin ili alan olarak seçilmiş ve Projenin Mersin ilindeki etkileri köy halkı ve muhtarlarla yüz yüze görüşmeler yapılarak araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rural development has become one of the most important concepts, especially since the proclamation of the republic in our country. Although several policies had been applied in order to solve the problems of the rural areas in the past, none of these policies solved them. Especially, with policies applied beginning from 1980s onwards, the rural areas have been ignored and the migration to the cities has been increased dramatically.In this respect, in order to find a solution to the problems of the rural areas and to prevent the migration to the cities, the KOYDES Project has been introduced to solve the problems associated with the village roads, infrastructure and drinking water with the support of Associations of Carrying Services to Villages. However, it seems that the project will not be very successful in solving the problems of the rural areas due to the exclusion of the other problems associated with education, health and social security issues.Within this context, the aim of this thesis is to analyze the effects of KOYDES Project and the changes of rural development policies in Turkey. Firstly, the period prior to KOYDES Project is analyzed and then the effects of the Project in Turkey is investigated. In this respect, Mersin province is selected and the effects of this Project is examined by employing face to face interviews with the villagers and village headmen.