Türk vergi sisteminde tevkif suretiyle vergileme
Withholding tax under the Turkish taxation system
  1. Tez No: 265934
  2. Yazar: MUSTAFA METİN KÖKAVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOSUNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: KDV, Tevkifat, Mükellef, Vergi anlaşması, Vergi beyannamesi, VAT, Withholding, Tax payers, Tax treaty, Tax return
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Gelir vergisi ve kurumlar vergisi, mükellef tarafından verilen yıllık beyanname ile ödenmektedir. Vergi beyannameleri, bir vergilendirme döneminin sonuçlarını yansıtmaktadır. KDV de beyannameli bir mükellefiyet olup, KDV'nde vergilendirme dönemi bir aydır. Bir aylık dönemin KDV beyannamesi izleyen ayın 24. Günü akşamına kadar verilmektedir.Vergi güvenliği nedeniyle, bazı vergilerde tevkif suretiyle vergileme esası uygulanmaktadır. Bu bağlamda, tam mükellef gerçek kişilerin ücret, kira ve serbest meslek gelirleri ile dar mükellef gerçek kişilerin gayri maddi haklardan elde ettikleri gelirleri tevkif suretiyle vergilenmektedir. Keza kurumlar da belli durumlarda vergi kesmek ve muhtasar beyanname ile beyan etmek zorundadırlar.Dar mükelleflerden yapılacak vergi tevkifatı, eğer varsa, dar mükellefin mukimi olduğu ülke ile yapılmış olan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarından etkilenebilmektedir. Bu bağlamda, örneğin yabancı ortağı olan kurumların kar dağıtımları sırasında, eğer Türk vergi idaresinin belirlediği vergi oranı daha yüksekse, yabancı ortaklarına dağıtacakları kar payı stopaj oranı, ikili anlaşmadaki stopaj oranı olmaktadır.KDV'nde de, mükellefin ya da temsilcisinin Türkiye'de bulunmadığı hallerde KDV sorumluluğu, mükellefe kazancı sağlayan Türkiye'deki kişi ya da kuruma verilmiştir. Bu bağlamda, hizmet ithalinde KDV, sorumlu sıfatıyla ithalatçı tarafından ödenmektedir. Keza, tekstil ve konfeksiyon teslimlerinde olduğu gibi belli durumlarda KDV kısmi tevkifat yapmak suretiyle ödenmektedir. Kısmi tevkifat uygulanan durumlarda alıcı, hesaplanan KDV'nin bir kısmını satıcıya ödemekte, tevkif ettiği diğer kısmını ise 2 numaralı KDV beyannamesi ile vergi dairesine beyan edip ödemektedir.
Özet (Çeviri)
Like income tax, the corporate tax is also assessed on the base declared through tax returns filled annually by taxpayers. Tax returns contain the results of related taxation period. VAT is also reported but VAT tax returns are given monthly. Each month?s VAT return must be submitted to the tax office by the 24th of the following month by taxpayers.Under the Turkish tax system, certain taxes are collected through withholding by the taxpayers in order to secure the collection of taxes. These include income tax on salaries of employees, lease payments to individual landlords, independent professional service fee payments to resident individuals; and royalty, license and service fee payments to non-residents. Companies in Turkey are responsible to withhold such taxes on their payments and declare them through their withholding tax returns.However, please note that local withholding tax rates may be reduced based on the available bilateral tax treaty provisions. For example, in order to apply the lower withholding tax rate stipulated by the treaty, the dividends should be distributed either actually or on an account basis. The benefit provided by the tax treaty will vary based on the ratio of the foreign shareholding, the maximum withholding tax rate specified by the treaty and the amount of dividend distributed.In the event that the taxpayer is not resident or does not have a place of business in Turkey, a legal head office or place of management in Turkey, or in other cases deemed necessary, the Ministry of Finance is authorized to hold any one of the people involved in a taxable transaction responsible for the payment of tax. In some situations like toll-manufacturing and ready-made materials (textiles) are subject to partial withholding, some amount of the calculated VAT is paid to the seller by the purchaser. Therefore, the purchaser will be responsible for paying another part of calculated VAT to the tax office directly.