Tarihi gelişim sürecinde Avrupa Birliği-Kosova ilişkileri ve nihai statü
Improvement on the process of Eu-Kosovo relations and final status
  1. Tez No: 265941
  2. Yazar: CEMAL ERKONUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ SANCAKDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Uluslararası Hukuk, Kosava, Güvenlik, Bağımsızlık, Kendi Kaderini Tayin
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Soğuk Savaştan sonra adeta bir genleşme ve küçülme içine hapsolan Liberal Dünyanın yaşadığı belirsiz süreç Balkanlar'da yeni bir pencere açmıştır. Bu süreçte bazı sorunların belli ülkeler de yoğunlaşması değil belli sorunların çoğu ülkenin ortak kaderi haline gelmesi ve kürelleşmenin de tetiklediği değer ve yargılama standartlarının eşzamanlı olarak bu ülkelere kayması ilginç bir şekilde tekrar çok taraflılığı gündeme getirmiştir. Ne var ki yine bu süreçte küresel güçlerin tamamı bu sorunlar ve fırsatlar denizine açılmak için hazır değildiler. Bu sebeple Yugoslvaya 1991'de dağılmaya başlarken küresel güçler zamanında devreye girememişlerdir. Diğer taraftan Yirminci Yüzyıl'ın başından itibaren durmadan sorunlarla boğuşan Balkan halkları, Yirmi Birinci Yüzyıla girerken tarihlerinde olmadığı kadar yorgun ama umutlu bir halde bağımsızlık kampanyalarını sonlardırmayı başarmışlardır.Bu çalışmada da Avrupa Birliği (AB)'nin Balkanlar'da başlattığı politika yada tam tersi olarak Balkanlar'ın AB'de başlattığı değişim ve karar alma süreçlerinde yarattığı metafor aktarılmaya çalışılmıştır. AB üyelerinin `Ortak Dış ve Güvenlik Politikası' ile başlayıp ve devam ettirdiği Balkan politikaları EULEX, ECHO, CARDS gibi ajans ve misyonları ortaya çıkarmıştır. Bugünde AB'nin bunlarla hedeflediği barış inşaası, demokratizasyon, kalkınma hatta Avrupalılaştırma (Europenization) konularını da en çok Kosova üzerinde görmekteyiz. Bunun en önemli sebebi elbette AB'nin özellikle Bosna Savaşı ve sonrasında ki Kosova Krizi sırasında oldukça pasif kalmış olmasıdır. Fakat AB'nin Kosova projelerini bağımsızlık ilanından 2 yıl önce başlatması Kosova'yı ilişkiler ve ekonomik bakımdan neredeyse AB'ye bağlamıştır.
Özet (Çeviri)
After the Cold War, the liberal world trapped into an expansion and contraction by the uncertain process and in the Balkans has opened a new window. In this process, not some of the problems in some countries, but some of the specific problems have become most of the countries common destiny and globalization also simultaneously trigger values and legal standards in these countries brought an interesting way again for the multilateralism. However, in this process yet, the global powers were not ready to sail into that sea of opportunities and problems. For this reason when Yugoslavia start to spread in 1991, the global powers failed to enter into force on time. On the other hand, since the beginning of the twentieth century, constantly struggling with problems of the peoples of the Balkans, so tired, but hopeful, have managed campaigns for independence with the date of entering into twenty-first century.In this study, the European Union (EU) 's policy in the Balkans, or vice versa is initiated in the Balkans, is aimed to let the EU?s to change and create a metaphor in the decision-making process. EU members revealed Balkan politics with the 'Common Foreign and Security Policy' and continued with the start of the EULEX, ECHO, and the mission agencies such as the CARDS. Today, these are targeted at the EU's peace-building, democratization, development and even Europenization issues which are most commonly seen in Kosovo. The most important reason for this, the EU, as it is to remain quite passive especially after the Bosnian War and the Kosovo crisis. But when EU has initiated projects in Kosovo two years ago of the date of Kosovo declaration of independence, today economic relations were nearly connected to the EU.Key Words : European Union, International Law, Kosovo, Security,Independence, Self- Determination.