Performans arttırmada norm kadro çalışmaları: Ameliyathane uygulaması
Staff working in increasing performance: Operating room practice
- Tez No: 265978
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Yönetimi, Performans Değerleme, Norm Kadro, İnsangücü Planlaması, İş Analizi, Performance, Performance Managemet, Performance Evaluation, Permanent Staff, Planning labor force, Work Analysis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Norm kadro çalışmaları ve uygulaması kişi başına düşen iş yükünü belirlemesi ve de işgücü paylaşımının hem adil hem de insani boyutlarda olabilmesi açısından çok önemlidir. Artan rekabet koşullarında fazlalaşan iş yükü ile birlikte var olabilmenin gereği, kaliteli hizmet sunabilmektir.İşgörenin performansının değerlendirilebilmesi ve uygun yerlerde uygun kişilerin yeterli sayıda istihdam edilebilmesi adına norm kadro çalışmalarının başlangıç aşamasında profesyonel kişiler tarafından yapılmış olması, olası problemlerin önüne geçilebilmesi adına büyük önem arz etmektedir. Sağlık sektöründe, kişiden gerekenin üstünde performans beklemek ve sınırlarını zorlamak önüne geçilemez ve telafi edilemez hatalara sebebiyet verebilmekte, mesleki doyumsuzluk ve tükenmişlik sendromuna sebep olabilmektedir. Ayrıca kurum amaçlarının en önemlisi olan hasta memnuniyeti sağlanamamaktadır.Sağlık alanı kuşkusuz ki; en önemli ve kritik hizmet sektörlerinin başında yer alır. Bu alanda hatadan söz etmek hemen hemen imkansızdır. Çünkü kişilerin performansına dayalı hatalardan söz edilmesi en büyük güvensizlik kaynağıdır. Maalesef hataların büyük bölümü dikkatsizlik, deneyimsizlik ve yetersizlik kaynaklıdır. Bu alanda deneyimli işgörenin tecrübesiz işgöreni eğitebilmesi, kişilere uygun beklentilerde iş yükü ayarlamasının yapılabilmesi adına yeterli sayıda istihdam sağlanabilmesi gerekmekte, bu da norm kadro çalışmalarının performans üzerindeki etkisini göstermektedir.Norm kadro çalışmalarının performans üzerindeki etkilerini görebilmek için bu tez çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmada gerekli olan literatür çalışması yapıldıktan sonra altı adet ameliyat salonu olan genel bir ameliyathanede kişilerin performansından maksimum düzeyde yararlanabilmek esası ile norm kadro çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Permanent staff workouts and practice is very important in terms of identifing the work load per head and also sharing work load both fair and in humanistic level. Offering high quality service is the way of being able to exist in increasing competititon conditions.At the front end, in the name of preventing problems it is very important that permanent staff work outs have been done by professionals in behalf of evaluating the performance of working staff and employing suitable people in adequate numbers at the suitable positions. In health sector, expecting overperformance from a staff and forcing the limits may cause mistakes, which are ungovernable and inexpiable, and occupational dissatisfaction and syndrome of exhaustion. Besides, patient satisfaction which is the most important aim of the foundation cannot be supplied.Doubtless, health field is the most important serving sector. It is almost impossible to make a mention of a mistake in this section. For this reason, mentioning the mistakes based on staff?s performence is the biggest source of mistrust. Unfortunately, the most majority of mistakes are based on carelessness, inexperience and disability. Employment in sufficient numbers is needed for the purposes of training the inexperienced staff by the experienced staff in this field and adjusting work loads matching staff, which reflects the effect of permanent staff works on the performence.In order to show the effects of permanent staff work on the performance, this thesis research has been done. After having done the needed literature work for the research, in order to get the maximum benefit of staff performance, permanent staff work has been done at a general operation room with six operation rooms.