Elektromanyetik radyasyona karşı koruyucu özellikte antistatik örme kumaşların üretimi için farklı kompozit ipliklerin geliştirilmesi
Development of different composite yarns for production of anti-static protective knitted fabrics against electromagnetic radiation
  1. Tez No: 266011
  2. Yazar: GAMZE KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN GAZİ ÖRTLEK, YRD. DOÇ. DR. ÖMER GALİP SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik radyasyon, metal içerikli kompozit iplikler, iletken kumaşlar, ekranlama etkinliği (SE), Electromagnetic radiation, composite yarns containing metal, conductive fabrics, shielding effectiveness (SE)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Günlük hayatımızda kullandığımız elektrikli ve elektronik aletler bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken diğer yandan da çok önemli bir sorun olan elektromanyetik çevre kirliliğini beraberinde getirmektedir. Teknolojideki ilerlemelerle birlikte bu cihazların kullanımı arttıkça, statik elektriklenmeyi önleyici, elektromanyetik radyasyona karşı koruyucu özellikte iletken kumaşlara olan talep de giderek artmaktadır.Bu çalışmada, elektromanyetik radyasyona karşı koruyucu özellikte örme kumaşların üretimine uygun metal içeren kompozit ipliklerin üretim imkan ve kabiliyetleri araştırılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında numune ipliklerin üretimi gerçekleştirilmiş ve ipliklerin özellikleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; siro eğirme metodu ile üretilen ipliklerin ring ve kompakt eğirme metodu ile üretilen ipliklere göre mukavemet, kopma uzaması daha yüksek, tüylülük değerlerinin ise daha düşük olduğu görülmüştür.Çalışmanın ikinci aşamasında, metal içerikli kompozit ipliklerden uygun iplik tipi seçilerek elektromanyetik radyasyona karşı koruyucu özellikte kumaşlar geliştirilmiştir. Kumaş numunelerinin üretiminde süprem, lacost, ribana, interlok, atkı yatırımlı interlok, atkı yatırımlı askılı yapı gibi yapılar kullanılmıştır. Geliştirilen kumaşların fiziksel özellikleri ve elektromanyetik ekranlama etkinlikleri, karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ekranlama etkinliklerinin ölçümü koaksiyel tutucu metodu ve yankısız oda metodu olmak üzere iki ayrı ölçüm metodu ile yapılmıştır. Yankısız oda metoduna göre yapılan ölçümlere göre; belirli frekanslarda kompozit ipliklerle üretilen kumaş numunelerinden bir kısmı ile 30 dB ve üzeri ekranlama yapılabileceği görülmüştür.Çalışmanın son aşamasında, metal içeren ve metal içermeyen kumaşların boya alımlarındaki farklılıkları tespit etmek amacıyla, metal içeren ve içermeyen ipliklerden üretilen süprem yapıdaki kumaşların optik beyazlatma sonrası WCIE ve Tw değerleri ile boyama sonrası K/S değerleri ölçülerek değerlendirilmiştir. Yapıdaki metal oranı arttıkça beyazlık ve K/S değerlerinin genel olarak düştüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Electrical and electronic devices which we use in our daily life make our life easier but also create a big electromagnetic pollution problem. Regarding the technological improvements and thus with the increase of the usage of these devices, the demand for conductive fabrics, which are protective against electromagnetic radiation, increases simultaneously.In this study, the possibilities and capabilities of producing composite yarns containing metal wire which are suitable to produce protective knitted fabrics against electromagnetic radiation, are investigated . In the first stage of the study, sample yarns were produced and the properties of sample yarns were evaluated comparatively. According to the test results, it is seen that the hairiness of siro spun yarns is lower than that of ring and compact counterparts, whereas the tenacity and elongation at break values of siro spun yarns are higher than that of ring and compact counterparts,.In the second stage of the study, protective fabrics against electromagnetic radiation were developed using appropriate composite yarns containing metal wire. Different fabric structures such as single jersey, lacoste, rib, interlock, interlock in laid, pique inlaid were used to produce fabric samples. Physical properties and electromagnetic shielding effectiveness of developed fabrics were comparatively evaluated. Shielding effectiveness measurement of fabrics samples is done both with the coaxial holder method and anechoic chamber method. According to the measurements done with the anechoic chamber method, it is seen that at certain frequencies, screening above 30 dB can be done with some of the fabric samples produced with composite yarns.In the last stage of the study, to determine the difference of dying properties of fabric samples which contain and does not contain metal wire, WCIE ve Tw values of single jersey fabrics after optical bleaching and K/S values of fabrics after dying were measured and evaluated. The results show that the increase in metal ratio of yarns causes to decrease in whiteness and color strengths of fabrics, in general.