Örtüaltı organik fasulye yetiştiriciliğinde Tetranychus spp. (Acarina: Tetranychidae)'nin durumu, laboratuarda Tetranychus cinnabarinus (Boisd.)'un bazı biyolojik özelliklerine farklı çeşitlerin etkileri
The status of Tetranychus spp. (Acarina, Tetranychidae) in organic bean cultivation in greenhouse and the effects of some different varieties on some biologic aspects of Tetranychus cinnabarinus (Boisd.)
- Tez No: 266065
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN MADANLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tetranychus cinnabarinus, fasulye, organik tarım, örtüaltı yetiştiriciliği, Tetranychus cinnabarinus, bean, organic farming, greenhouse, cultivation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'ne ait, 2000 yılından beri sadece organik tarım çalışmaları yapılan 400 m2 büyüklüğünde bir plastik sera ve Bitki Koruma Bölümü'ne ait Akaroloji Laboratuarı ve iklim odalarında 2008-2009 yıllarında yürütülen bu çalışmanın ana materyalini örtüaltında yetiştirilmeye uygun olan Helda, Süperstar ve Almanayşe fasulye çeşitleri ile Pamuk kırmızıörümceği Tetranychus cinnabarinus (Boisd.) (Acarina: Tetranychidae) oluşturmuştur. Farklı fasulye çeşitlerinin organik olarak yetiştirilebilme olanaklarının ilk kez araştırıldığı bir çalışma bütünü içinde, kırmızıörümceklerin durumu ortaya konulmuştur. Örtüaltında yapılan bu çalışma, farklı fasulye çeşitleri üzerinde Tetranychus spp. yoğunluklarının saptanması ve organik tarımda izin verilen savaş yöntemlerinin uygulanması ile laboratuarda bu çeşitler üzerinde en önemli sera zararlılarından birisi olan T. cinnabarinus'un tercihi ve bazı biyolojik özelliklerini saptanması amacıyla yapılmıştır.Bu çalışma sonucunda Tetranychus spp.'nin laboratuar koşullarında ve sonbahar üretim döneminde Süperstar fasulye çeşidine daha yüksek oranda zarar verdiği, ilkbahar üretim döneminde ise Helda fasulye çeşidi üzerinde artış gösterdiği kaydedilmiştir. Ayrıca, örtüaltında organik fasulye yetiştiriciliğinin ekonomik ve uygulanabilir olduğu gözlemlenmiştir. Veriler bütün olarak değerlendirildiğinde, serada organik tarım kurallarına uygun olarak fasulye üretimi yapılabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Bean cultivars of Helda, Süperstar and Almanayşe beans which are suitable to be grown in greenhouse and Carmine spider mite Tetranychus cinnabarinus (Boisd.) (Acarina, Tetranychidae) were the main materials of this work conducted in the years of 2008-2009 in the controlled climate rooms and Acarology laboratory of Plant Protection Department and in PE greenhouse of Horticulture Department left for organic practices since 2000. The possibility of organic production of different bean cultivars were studied first time as a whole research and the status of red spidermites was determined. The aims of this study were to determine the densty of Tetranychus spp. on different bean cultivars, to apply control methods allowed in organic agriculture, to undestand the preference of T. cinnabarinus which is one of the most important pests in greenhouses on those varieties and to determine some biological aspects of that pest.As a result of this study, it is found that Tetranychus spp. cowsed more harm on cv. Superstar in laboratory conditions and greenhouse awell in autumn season production. ln spring period the increase was recorded on cv. Helda. lt was obseved that organic bean production in the greenhouse could be economic and feasible. As a conclusion, organic bean cultivation could be realized in the greenhouse conditions when all data was evalueated.