Capparis ovata bitkisinde kuraklık stresi koşullarında antioksidant savunma sisteminin incelenmesi
Antioxidant defence system in Capparis ovata plants under drought stress
  1. Tez No: 266081
  2. Yazar: ÖZDEN ÖZKUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Capparis ovata, kuraklık stresi, antioksidant enzimler, Capparis ovata, drought stress, antioxidant enzymes
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tezde Türkiye'de doğal olarak yetişen Capparis ovata bitkisinin kuraklik stresi koşullarında antioksidant enzim aktivitesi incelenmiştir.Abiyotik stresler içerisinde dünya genelinde ürün üretimini sınırlandıran temel faktör olan kuraklık stresi, dünya ve ülkemiz için ciddi bir sorun teşkil etmektedir.Kontrollü koşulların sağlandığı iklimlendirme odalarında, perlit içerisinde büyütülen Capparis ovata bitkileri %20'lik PEG 6000 uygulaması ile kuraklık stresine maruz bırakılmıştır. Kontrol ve stres uygulama grubu bitki yapraklarında büyüme parametreleri, bağıl su içeriği (RWC), klorofil fluoresansı (fotosentetik verim), lipid peroksidasyonu ve antioksidant enzim aktivitileri için de superoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), askorbat peroksidaz (APX), glutasyon reduktaz (GR), peroksidaz (POX) enzimleri incelenmiştir.Bitkide kuraklık stresi uygulaması sonrasında büyüme parametreleri, RWC ve klorofil flurosansında azalma gözlenirken, lipid peroksidasyonu ve antioksidant enzim aktivitelerinde ise artış gözlenmiştir. Bu sonuçlar, Capparis ovata bitkisinin kuraklık stresine toleranslı olması ve strese karşı geliştirdiği adaptasyon mekanizmaları olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is the investigation of enzymatic antioxidant defense system of Capparis ovata plant which grows naturally in Turkey under drought stress. Among abiotic stresses, drought stress, which is the main limiting factor of plant productivity in the world, is an important problem both for our country and the world.Capparis ovata plants were grown in pots filled with perlite under controlled conditions. These plants were exposed to drought stress with treatment of 20% PEG 6000. Growth parameters, relative water content (RWC), chlorophyll fluoresence, lipid peroxidation and activities of antioxidant enzymes such as superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), ascorbate peroxidase (APX), glutathione reductase (GR) and peroxidase (POX) were studied in the leaves of both control and drought stress applied plants.After the drought stress application, a decrease in the growth parameters, RWC and chlorophyll fluoresence of the plants was observed. However, an increase in lipid peroxidation and antioxidant enzyme activities of the same plants was detected. These results demonstrate that Capparis ovata is a drought resistant plant and evolved adaptation mechanims against drought stres.