Heteroleptik polipridil rutenyum komplekslerinin sentezi ve fotofiziksel ve fotokimyasal özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of heteroleptic ruthenium polypyridyl complexes and determination of their photophysical and photochemical properties
- Tez No: 266103
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN VARLIKLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Kimya, Energy, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polipridil Rutenyum(II) kompleksleri, yüzey fotogerilim spektroskopisi, yük ayrılması, elektron geri transfer, Polypyridyl Ruthenium(II) complexes, surface photovoltage spectroscopy, charge separation, electron back transfer
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez çalışmasında yeni ampifilik özellik gösteren pridil ve bipridil ligandları ve bu ligandların heteroleptik rutenyum(II) kompleksleri (CS27, CS28, CS32, CS43, CS11, CS17, CS22) sentezlendi. Komplekslerin karakterizasyonunda UV-Vis, FTIR, NMR ve döngüsel voltammetri teknikleri kullanıldı.Nanoporöz TiO2 filmlere adsorplanmış rutenyum boya moleküllerinin yük ayrılması ve elektron geri transfer özellikleri yüzey fotogerilim (surface photovoltage) spektroskopisi ile incelenmiştir. Yüzey fotogerilim ölçümleri, Kelvin prob ve kapasitör ayarlama sistemleri kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen elektrokimyasal ve elektronik veriler sentezlenen komplekslerin boya esaslı güneş hücresi uygulamaları için uygun olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, amphiphilic pyridyl and bipyridyl ligands and their heteroleptic ruthenium(II) complexes (CS27, CS28, CS32, CS43, CS11, CS17, CS22) were synthesized. The complexes were characterized by using UV-Vis, FTIR, NMR, cyclic voltammetry techniques.The charge separation and electron back transfer processes of the ruthenium dyes molecules adsorbed on TiO2 films have been investigated by surface photovoltage spectroscopy. Surface photovoltage measurements were carried out through Kelvin probe and capacitor arrangment techniques. The obtained electrochemical and electronic data show that the synthesized complexes are good candidates for dye sensitized solar cell applications.