Değişik uçlu schıff bazların salen / saloph metal komplekslerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması
The synthesis of salen / saloph metal the synthesis of salen / saloph metal complexes of schiff bases with various ends and characterization of their structures
  1. Tez No: 266315
  2. Yazar: ASLIHAN YILMAZ OBALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İSMET UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Floresans, Schiff baz, Salen, Saloph, Fluorescence, Schiff base, Salen, Saloph
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada floresan özellikli asimetrik Schiff bazı ligandları ve bu ligandların Salen / Saloph metal kompleksleri sentezlendi. Sentezlenen beş ligand ve komplekslerinin floresans özellikleri Lüminesans Spektrometresi' nde incelendi. Sentez kısmının ilk basamağında, ligandlar asetonitrilli ortamda sentezlendi. Daha sonra N,N'-bis(o-hidroksibenziliden)etilendiamin (Salen) ve N,N'-bis(o-hidroksibenziliden)-1,2-diaminobenzen' in (Saloph) bileşikleri ve bu bileşiklerin Fe(III) ve Cr(III) köprü kompleksleri ,[{FeSalen}2O], [{FeSaloph}2O], [{CrSalen}2O], [{CrSaloph}2O], metanollü ortamda literatüre uygun olaraksentezlendi. Son basamakta, sentezlenen ligandlar ve bu köprü kompleksleri sırasıyla reaksiyona tabi tutularak yeni kompleksler; [Fe(Salen)(4-(benzilidenamino) benzoik asit)], [Fe(Saloph)(4-(benzilidenamino) benzoik asit)], [Cr(Salen)(4-(benzilidenamino) benzoik asit)], [Cr(Saloph)(4-(benzilidenamino) benzoik asit)], [Fe(Salen)(4-(naft-2-ilmetilenamino) benzoik asit)], [Fe(Saloph)(4-(naft-2-ilmetilenamino) benzoik asit)], [Cr(Salen)(4-(naft-2-ilmetilenamino) benzoik asit)], [Cr(Saloph)(4-(naft-2-ilmetilenamino) benzoik asit)], [Fe(Salen)(4-(antrasen-9-ilmetilenamino) benzoik asit)], [Fe(Saloph)(4-(antrasen-9-ilmetilenamino) benzoik asit)], [Cr(Salen)(4-(antrasen-9-ilmetilenamino) benzoik asit)], [Cr(Saloph)(4-(antrasen-9ilmetilenamino) benzoik asit)], [Fe(Salen)(4-(fenantren-9-ilmetilenamino) benzoik asit)], [Fe(Saloph)(4-(fenantren-9-ilmetilenamino) benzoik asit)], [Cr(Salen)(4-(fenantren-9-ilmetilenamino) benzoik asit)], [Cr(Saloph)(4-(fenantren-9-ilmetilenamino) benzoik asit)], [Fe(Salen)(4-(piren-1-ilmetilenamino) benzoik asit)], [Fe(Saloph)(4-(piren-1-ilmetilenamino) benzoik asit)], [Cr(Salen)(4-(piren-1-ilmetilenamino) benzoik asit)], [Cr(Saloph)(4-(piren-1-ilmetilenamino) benzoik asit)] sentezlendi.Sentezlenen bileşikler, 1H-nmr Spektroskopisi, FT-IR Spektroskopisi, TG / DTA, Manyetik Süsseptibilite, Elementel Analiz, UV-Vis ve Lüminesans Spektroskopisi ile aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
Fluorescent asymmetric Schiff base ligands and their Salen / Saloph metal complexes were synthesized in acetonitrile medium. Their fluorescent properties were investigated by Luminescence Spectroscopy. After syntheses of the five ligands completed, N,N?-bis(o-hydroxybenzylidene)ethylenediamine (Salen) and N,N?-bis(o-hydroxybenzylidene)-1,2-diaminobenzene (Saloph) compounds and their Fe(III) and Cr(III) bridge complexes, [{FeSalen}2O], [{FeSaloph}2O], [{CrSalen}2O], [{CrSaloph}2O], were synthesized in accordance with the literature. At the last step, synthesized ligands and these bridge complexes were reacted in methanol medium under reflux and complexes; [Fe(Salen)(4-(benzilydeneamino) benzoic acid)], [Fe(Saloph)(4-(benzilydeneamino) benzoic acid)], [Cr(Salen)(4-(benzilydeneamino) benzoic acid)], [Cr(Saloph)(4-(benzilydeneamino) benzoic acid)], [Fe(Salen)(4-(napht-2-ylmethylenamino) benzoic acid)], [Fe(Saloph)(4-(napht-2-ylmethylenamino) benzoic acid)], [Cr(Salen)(4-(napht-2-ylmethylenamino) benzoic acid)], [Cr(Saloph)(4-(napht-2-ylmethylenamino) benzoic acid)], [Fe(Salen)(4-(anthracene-9-ylmethylenamino) benzoic acid)], [Fe(Saloph)(4-(anthracene-9-ylmethylenamino) benzoic acid)], [Cr(Salen)(4-(anthracene-9-ylmethylenamino) benzoic acid)], [Cr(Saloph)(4-(anthracene-9- ylmethylenamino) benzoic acid)], [Fe(Salen)(4-(phenanthrene-9-ylmethylenamino) benzoic acid)], [Fe(Saloph)(4-(phenanthrene-9-ylmethylenamino) benzoic acid)], [Cr(Salen)(4-(phenanthrene-9-ylmethylenamino) benzoic acid)], [Cr(Saloph)(4-(phenanthrene-9-ylmethylenamino) benzoic acid)], [Fe(Salen)(4-(pyrene-1-ylmethylenamino) benzoic acid)], [Fe(Saloph)(4-(pyrene-1-ylmethylenamino) benzoic acid)], [Cr(Salen)(4-(pyrene-1-ylmethylenamino) benzoic acid)], [Cr(Saloph)(4-(pyrene-1-ylmethylenamino) benzoic acid)] were synthesized.Compounds were characterized by 1H-nmr, FT-IR Spectroscopy, TG / DTA, Manyetik Susceptibility, Elementel Analsis, UV-Vis and Luminescence Spectroscopy.