Pımpla turionellae'nın larval gelişimine, eşey oranına ve yumurta verimine tedrici azalan sıcaklığın etkileri
Effect of gradually decreased temperature on larval development, sex ratio and fecundity of Pimpla turionellae
  1. Tez No: 266338
  2. Yazar: RAHİLE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Z. ÜLYA NURULLAHOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hymenoptera, Pimpla turionellae, tedrici azalan sıcaklık, ergin çıkışı, ağırlık, ergin ömür uzunluğu, yumurta verimi, Hymenoptera, Pimpla turionellae, gradually decreased temperature, adult emergence, weight, adult longevity, fecundity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada, laboratuvar şartlarında Galleria mellonella L. (Lepidoptera: Pyralidae) puplarında yetiştirilen endoparazitoid Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae)' nın larval evresine, konak içinde uygulanan tedrici azalan sıcaklığın etkileri araştırılmıştır. Parazitlenen konak pupları sırasıyla 25, 20, 15 ve 10°C' de 3 gün, 4°C' de 2, 3, 4 ve 5 gün bekletilmiştir. Uygulamalar sonucunda çıkan bireylerin erginleşme süreleri, cinsiyetleri, ağırlıkları, ergin ömür uzunlukları ve dişilerin yumurta verimi araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, 4°C' de bekletme süresinin artması ile dişi bireylerin ağırlığında azalma meydana gelirken erkek bireylerin ağırlığında fark bulunmadığı, dişi ve erkek bireylerde ergin çıkış süresinin kontrol grubuna göre uzadığı, ergin çıkış yüzdesinin, ömür uzunluğunun ve yumurta veriminin ise azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of gradually decreased temperature on larval stage of endoparasitoid Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae) reared on Galleria mellonella L. (Lepidoptera: Pyralidae) pupae at laboratory conditions were investigated. Parasitized host pupae were acclimated gradually decreased temperature; for 3 days at 25, 20, 15 and 10°C, then 2, 3, 4 and 5 days at 4°C respectively. Duration of adult emergence after parasitization, sex ratio, adult weight, adult longevity and fecundity of females were determined after each treatment. It was found that, while weight of females decreased there was no difference for weight of males, and duration of adult emergence was longer for both sex than the control group, and adult emergence ratio, adult longevity and fecundity decreased by increasing of acclimation time at 4°C.