Endoparazitoid pimpla turionellae L.(Hymenenoptera: Ichneumonida)'nın besindeki inorganik tuzlar arasındaki karşılıklı ilişkiler
  1. Tez No: 28272
  2. Yazar: EMİNE FAYDAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Endoparazitoid, inorganik Tuzlar, Nutrition, Endoparasitoid, Inorganic Salts
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
XXX ÖZET Yüksek Lisans Tezi END0PARAZİT01D PIMPLA TÜRIONELLAE L. ( HYMENOPTERA : ICHNEUMONİDAE) 'NIN BESİNİNDEKİ İNORGANİK TUZLAR ARASINDAKİ KARŞILIKLI İLİŞKİLER. Emine PAYDAO?Lü Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr.Şevki YAZGAN 1993, Sayfa :27 Jüri : Prof.Dr. Şevki YAZGAN Yard. Doç. Dr. Hakkı SAYAR Yard.Doç.Dr.Süeda ÇELİK İnorganik tuzların farklı kombinasyonlarının parazitik bir hymenopter türü olan Pimpla turionellae L'nın yaşama ve gelişimine etkileri, Larvalar aseptik koşullarda kimyasal yapısı bilinen sentetik besin ortamında yetiştirilmek suretiyle incelenmiştir. Denenen tuz kombinasyonları etkilerini esasen larva sonrası gelişme evrelerinde göstermiştir. Gelişme hızı CaCİ2 ün besinsel düzeyinin % 25 oranında arttırılmasıyla artmıştır. Demir klorür veya CoC^-öH^O ün artan besinsel düzeyleri gelişme üzerinde etkili olmamıştır. Kobalt klorür ve FeClj.öE^O ün birlikte artan miktarları gelişme hızını azaltmış fakat bu negatif etki CaCİ2 ün besinsel miktarını artırmak suretiyle ortadan kaldırılmıştır. Kalsiyum klorür denenen inorganik tuzlar arasında en etkili olanıdır.
Özet (Çeviri)
XV ABSTRACT Masters Thesis INTERRELATIONSHIPS AMONG INORGANIC SALTS IN THE DIET OP THE ENDOPARASITOID PIMPLA TURIONELLAE L. ( HYMENOPTERA : ICHNEUMONIDAE) Emine FAYDAO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Biology Supervisor: Prof.Dr. Şevki YAZGAN 1993 page: 27 Jury : Prof.Dr. Şevki YAZGAN Asst. Prof.Dr.Hakkx SAYAR Asst. Prof.Dr.Süeda ÇELİK The effects of different combinations of inorganic salts on survival and development of an hymenopteorus endoparasitoid, Pimpla turionellae L.were investigated by rearing the larvae aseptically on chemically-defined synthetic diets. Salt combinations tested showed their effects mostly during the post-larval development. The rate of development was significantly increased by a 25 % increase of CaCİ2 in its dietary level. Increasing dietary level of FeClj.ö^O or C0CI2.6H2O had no significant effect on the rate of development. The rate of development was decreased when the levels of C0CI2.6H2O and FeClj.6H20 were increased jointly, but this negative effect was overcome by increasing the dietary level of CaCİ2.Calcium chloride was the most effective inorganic salt among the tested ones.