Kompozit yama ile onarılmış yüzey çentikli filaman sarım borularda yorulma davranışları
Fatigue behavior of filament wound pipes with surface notch repaired by composite patching
  1. Tez No: 266344
  2. Yazar: BERRİN GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEHCET DAĞHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit boru, kompozit yama, yüzey çentiği, yorulma, iç basınç, Composite pipe, composite patch, surface notch, fatigue, internal pressure
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Petrol ve doğalgaz boru hatlarında kullanım sırasında korozyon ve mekanik yükleme gibi sebeplerle çeşitli hasarlar meydana gelir. Hasar onarılamayacak büyüklükte ise hasarlı elemanın yenisi ile değiştirilmesi gerekir. Hasar boyutu onarılabilecek kadar küçük ise onarım mümkün olur. Hasarlı boru hatlarının onarımı için civatalı kelepçe, kaynaklı kelepçe gibi pek çok onarım yöntemi kullanılmaktadır. Son yıllarda kompozit yamalar ile onarım yapılmaktadır. Kompozit yamalar geleneksel onarım yöntemlerine göre daha dayanıklı, daha hafif, korozyona karşı daha dirençli ve uygulaması daha kolaydır.Bu çalışmada farklı kat sayılı kompozit yamalarla onarılmış, boyut oranları a/c=0.2 ve a/t=0.75 olan yüzey çentikli kompozit borular yorulma yüküne maruz bırakılmıştır ve yorulma davranışları araştırılmıştır. Farklı yama genişlikleri ve yama kat sayıları sonlu elemanlar metodu ile de analiz edilmiştir.Yorulma deneyleri ASTM D-2992 standardına göre 25 çevrim/dak ve R=0.05 yük oranında yapılmıştır. Deneyler yapılırken iç basınç değeri çentiksiz borunun statik patlama basıncının %35, %40 ve %45'i kadar alınmıştır. Elde edilen sonuçlar grafikler, tablolar ve fotoğraflar ile verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Petroleum and gas pipelines have damaged during service because of several reasons such as corrosion, mechanical cyclic loading, etc.. If repairing of pipe is not possible because of wide damaged region then damaged region of pipe should be replaced with the new one. When damaged area is not wide then repairing of pipe is possible. Many repairing methods have been used to repair damaged pipelines such as welded sleeve, bolted sleeve, etc.. Recently pipelines have been repaired by using composite patches because of high strength, low weight, high resistance to corrosion and simple to apply compared traditional repairing methods.In this study, composite pipes with a surface notch having a/c=0.2 a/t=0.75 ratios repaired by composite patches with different layer numbers were subjected to fatigue loading. Also pipes with different patch lengths and patch layer numbers have been analyzed by finite element method.Experiments have been carried out in accordance with ASTM D-2992at 25 cycle per minute and R=0.05 load ratio conditions. Fatigue tests have been performed at different three pressure levels which are 35%, 40% and 45% of pipe static ultimate pressure. Obtained results have been given in form of graphics, tables and photographs.