Çoklu doğrusal regresyonda bazı sağlam yöntemlerin incelenmesi
Evaluation of some robust methods in multiple linear regression
- Tez No: 266377
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ALPU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Çoklu doğrusal regresyon, sağlam regresyon, aykırı değer, etkin gözlem, Multiple linear regression, robust regression, outlier, influence observation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada, çoklu doğrusal regresyonda aykırı değer ve etkin gözlemleri inceleyerek, veri setinde varsayım bozulumları veya aykırı değer ve/veya etkin gözlem olması durumunda kullanılabilen bazı sağlam regresyon metotları incelenmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde çoklu doğrusal regresyon modeli, parametre kestirimleri ve varsayımlarına kısaca değinilmiştir.İkinci bölümde aykırı değerler ve etkin gözlemler açıklanarak, bu gözlemlerin sonuçları, belirlenmesi için kullanılan tek gözleme ve çok gözleme dayalı teşhis ölçüleri üzerinde durulmuştur.Üçüncü bölümde sağlam regresyondaki temel kavramlar ve x-yönünde ve/veya y-yönünde aykırı değerlerin varlığında kullanılabilen bazı sağlam regresyon metotları incelenmiştir.Dördüncü bölümde ele alınan veri setlerinden ilkinde hem x hem de y yönünde aykırı değerlerin olduğu, diğerinde sadece y yönünde aykırı değerlerin olduğu iki veri seti üzerinde öncelikle aykırı değer ve/veya etkin gözlemlerin istatistiklerle ve grafiklerle incelenmesi yapılmıştır. Daha sonra sağlam regresyon, parametre kestirim değerleri, ölçek kestirim değerleri ve ağırlıkların incelenmesi gerçekleştirilmiştir.Çalışmanın son bölümünde ise sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, by considering outliers and influential observations in multiple linear regression, some robust regression methods which can be used in the presence of the outliers and/or influential observations are examined.In the first chapter of the study, multiple linear regression, its parameter estimates and assumptions are presented briefly.In the second chapter, by explaining outliers and influential observations, sources of these observations, its results and single-case and multiple-case diagnostics are explained.In the third chapter, the basics of the robust regression, some robust regression methods in the presence of outliers in the x-direction and/or y-direction are discussed.In the fourth chapter, two data sets are taken: one of them has outliers both in the x- and y-direction while the other one has only outliers in the y-direction. Firstly, outliers and/or influential observations are examined statistically and graphically. Then, robust regression parameter estimates, scale estimates and its weights are discussed.In the last chapter of the study, results and recommendations are given.