Kırsalda fen ve teknoloji dersi öğrenme ortamlarının yapılandırmacı öğrenme açısından değerlendirilmesi
Evolution of learning environments in science and technology courses in terms of constructivist approach in rural areas
  1. Tez No: 266401
  2. Yazar: MERYEM KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHADDİN ACAT, YRD. DOÇ. DR. ENGİN KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı öğrenme ortamı, Kırsal, Öğrenme ortamı, Fen ve Teknoloji, Constructivist Learning Environment, Rural, Learning Environment, Science and Technology
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı, fen ve teknoloji dersinde oluşturulan öğrenme ortamlarının yapılandırmacı öğrenme ortamı özelliklerini temsil etme düzeyini öğrenci görüşleriyle belirleyerek, bu görüşleri alt problemlerde yer alan değişkenler bazında incelemek ve kırsaldaki fen ve teknoloji öğretmenlerinin derslerindeki öğretim sürecine yönelik görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Bu çalışmanın verileri 2008-2009 öğretim yılında Eskişehir merkezinde, merkeze bağlı köylerde ve Seyitgazi, Alpu, Çifteler, İnönü ilçelerinin merkezi dışında kalan yerleşim yerlerinde öğrenim gören toplam 986 İlköğretim ikinci kademe öğrencisinden ve Eskişehir ili Seyitgazi, Alpu, Çifteler ilçelerine bağlı köylerde ve merkez köylerinde görev yapan ve değişik demografik özelliklere sahip 8 fen ve teknoloji öğretmeninden oluşmaktadır. Çalışmada nicel araştırma kapsamında tarama modeli, nitel araştırma kapsamında ise nitel araştırma desenlerinden fenomonolojik desen kullanılmıştır. Öğrencilere yönelik veriler yapılandırmacı öğrenme ortamı ölçeğiyle, öğretmenlere yönelik veriler ise görüşme yoluyla toplanmıştır. Nicel verileri değerlendirmek için aritmetik ortalama, t-testi, tek yönlü varyans analizi; nitel veriler için betimsel analiz ve frekans analizi kullanılmıştır.Araştırmanın nicel sonuçlarında hem kırsal hem de şehir merkezinde fen ve teknoloji dersi öğrenme ortamlarının yapılandırmacı öğrenme ortamlarını yeterli düzeyde temsil ettiği, okulun bulunduğu yerleşim yerinin yapılandırmacı öğrenme ortamının bilimsel belirsizlik boyutunu etkilediği sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca kırsaldaki öğrencilerin ders başarılarıyla, her bir boyuttan aldıkları puanlar arasında; şehir merkezindeki öğrencilerin sınıf düzeyleriyle, her bir boyuttan aldıkları puanlar arasında anlamlı farklar çıkmıştır. Şehir merkezinde öğrenim gören öğrencilerin öğrenim gördükleri okul türüne göre, yapılandırmacı öğrenme ortamının, ortamın demokratikliği ve bilimsel belirsizlik boyutlarında farklılık oluşmuştur.Araştırmanın nitel sonuçlarında ise, öğretmenlerin çoğu sınıf içi yaşantılar ve gerçek yaşam ilişkisi kapsamında uygulama içeren bilgilerin daha değerli olduğunu, en iyi öğrenme deneyiminin deney yöntemi olduğunu, yapılandırmacı yöntemler kullanarak sınıf içi öğrenmeyi modellediklerini, öğrenmeleri soru sorma yoluyla değerlendirdiklerini, kavram öğrenmeyi değerlendirirken kavrama örnekler verilmesini ve kavrama özgün tanımlama yapılmasını, üst düzey öğrenmeler için laboratuar ortamı oluşturmanın önemli olduğunu, günlük hayatta karşılaşılan kavramların önemini belirtmişlerdir. Ayrıca öğrenciler için temel davranış kurallarını, geliştirilmesi gereken değerler olarak görmektedirler. Yapılandırmacı yaklaşımın eğitim ortamlarına yansımaları konusunda ise; bu yaklaşımın eğitim ortamlarına herhangi bir katkısının olmadığını düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the science and technology course learning environments? level of representing constructivist learning environment by student visions, to examine the opinions in the basis of variables contained in sub-problems and to uncover the opinions of instructional process for the courses of science and technology teachers in rural areas.The data of this study is provided in 2008-2009 academic year by 8 science and technology teachers have different demographic characteristics and 986 second class of primary school students having education in settlements outside the distric center of Seyitgazi, Alpu, Çifteler, İnönü, dependent villages to the centre and the center of Eskisehir.In the study, phenomenological pattern which is one of the qualitative research design and field screening are used in the context of qualitative and quantitative research respectively. The data collected from students by constructivist learning environment scale, for teachers through interviews. To evaluate quantitative data; arithmetic mean, t test, one-way analysis of variance for the teachers from the dependent and the center villages of Seyitgazi, Alpu, Çifteler districs of Eskişehir city and also descriptive analysis and frequency analysis are used for qualitative data.According to the quantitative results of the study; it is reached the conclusion that learning environments of the science and tech course represents constructivist learning environments at a sufficient level and site where the school is placed affects the extend of the scientific uncertainty in both rural and in the city center. Also, there were significant differences between the scores which are obtained from each dimension by course achievements of the students living in rural and city centers. School type of the students, studying in the city center, created differences in democratic and scientific uncertainty dimensions of constructivist learning environment.As the qualitative results of the research, most teachers think that the information about how to apply the education to daily life is important, the best learning method is to make experiments, creating a lab environment for advanced learning is important, when evaluating the concept examples and descriptions of the concept must be given, to develop the basic behavior rules of students is a necessary concept, reflections from constructivist approach to educational environments does not make any contributions to educational environments. Additionally they pointed out that; they modeled classroom learning by using constructivist methods and evaluated learning through questioning.