İlköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin biyolojik çeşitliliğe yönelik bilgi, değer ve davranış düzeyleri
The level of the knowledge, value and behavior of the students in 8th grade towards biologic diversity
  1. Tez No: 266402
  2. Yazar: MERYEM ATEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASİYE BERBER, YRD. DOÇ. DR. ŞENGÜL S. ANAGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik Çeşitlilik, Değer, Davranış, Bilgi, Çevre Eğitimi, Biologic Diversity, Value, Behavior, Knowledge, Environment Education
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın amacı; ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin biyolojik çeşitliliğe yönelik bilgi, değer ve davranış düzeylerini belirlemektir. Bu araştırmada öğrencilerin bilgi, değer ve davranış düzeyleri ile kişisel özellikleri (cinsiyet, aylık geliri, çevre ile ilgili bir kulübe üye olma durumu, çevre ile ilgili bir dergi takip etme, çevre ile ilgili bir televizyon programı takip etme durumu, evde hayvan besleme durumu, oturduğu evin bahçesi olma durumu vb? ) arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı araştırılmıştır.Araştırmanın çalışma grubu, 2008?2009 öğretim yılında Eskişehir ilinden eğitim bölgelerine göre seçilmiş 15 ilköğretim okulunda öğrenim görmekte olan, 1002 ilköğretim 8. sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırma verileri, ilköğretim 8. sınıf öğrencilerine yönelik olarak hazırlanan“Biyolojik Çeşitlilik Bilgi Testi”,“Biyolojik Çeşitlilik Değerler Anketi”,“Biyolojik Çeşitlilik Davranış Anketi”ile toplanmıştır. Veri analizinde biyolojik çeşitlilik bilgi, değer ve davranış düzeyleri ve kişisel özellikleri arasındaki farkı belirlemek için verilerin t testi, varyans analizi, tukey testi, aritmetik ortalama ve standart sapma hesaplamaları yapılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin biyolojik çeşitlilik bilgi düzeylerinin orta düzeyin altında olduğu, davranış ve değer düzeylerinin orta düzeyin üzerinde olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin biyolojik çeşitlililik bilgi düzeyleri; aile gelir durumuna, çevreyle ilgili bir dergi takip etme durumuna göre farklılaşmaktadır. Biyolojik çeşitlilik değer düzeyleri; öğrencilerin cinsiyetlerine, aile gelir durumuna, herhangi bir çevreci grubun çalışmalarına katılma durumuna, çevre ve doğayla ilgili bir kampa katılma durumuna, evde hayvan besleme durumuna göre farklılaşmaktadır. Öğrencilerin biyolojik çeşitlilik davranış düzeyleri; cinsiyetlerine ve aile gelir düzeylerine göre farklılaştığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to describe the level of the knowledge, value and behavior of the students in 8th grade towards biologic diversity. In this research, it was searched whether there is a difference between the knowledge, value and the level of behavior of the students and personal characteristics (sex, monthly income, the state of being a member related with environment, follow a magazine related with environment, the state of following a TV programme related with environment, the state of having a pet, the state of having a garden of house, etc).The study group of the research includes 1002 students at 8th grade who attend 15 different primary schools that was chosen due to the education areas in Eskişehir province in 2008 ? 2009 education term. The data of the research was gathered by `The Knowledge Test of Biologic Diversity?, `The Values Questionnaire of Biologic Diversity?, The Behavior Questionnaire of Biologic Diversity? that was prepared for 8th degree students in primary schools. In data analysis, in order to determine the difference between the biologic level of the knowledge, value, behavior and diversity and personal characteristics, T ? Test, analysis of variance, arithmetic mean, standard deviation calculations were concluded.According to the result of the research, it was defined that the level of biologic diversity knowledge of the students is below the medium level and the level of the behavior and value of them are above the medium level. The level of the biologic diversity knowledge of the students differs according to their parents? the state of family income and the state of following a magazine related with the environment. The level of biologic diversity value differs in accordance with sex of the students, family income, attending to any study of an environmentalist group, the state of participating in a camp related with environment and nature, having a pet. The level of biologic diversity behavior of the students differs according to their sex and level of family income.