C tipi bir pres gövdesinin sonlu elemanlar yöntemi ile analizi
Analysis of a C type press body with the finite element method
  1. Tez No: 266426
  2. Yazar: OSMAN YAĞBASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ ZAFER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Presler, C formu, sonlu elemanlar yöntemi, Presses, C form, finite element method
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
C formlu veya kapalı formlu presler, talaşsız şekil veren takım tezgahları içinde en büyük grubu oluşturmakta ve endüstrideki kullanım oranları son yıllarda gitgide artmaktadır. Bunlardan C formlu sac konstrüksiyon çerçeve tipi presler, nispeten kolay üretim ve gelişmiş kaynak sistemleri ile bir çok otomasyon uygulamalarında sağladıkları büyük avantajlardan dolayı ön plana çıkmaktadır.Bu çalışmada, preslerin endüstrideki yerleri vurgulanarak, teknik yönden detaylı bir inceleme ve mekanik preslerin tasarım yöntemleri sunulmuştur. Ardından, çeşitli sac kalınlıklarıyla konsantrik ve eksantrik yükler altında gerilme ve şekil değiştirme dağılımlarının değerlendirilmesi için C tipi pres ele alınmıştır. Tasarım geometrisinin güvenliği için mevcut uygulamada maksimum yük aşılmadan sonlu elemana dayalı gerilme/şekil değiştirme analizleri ile optimizasyon yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Presses either C form or closed form are the largest group in chipless metal forming machines and their usage rates have grown exponentially across the industry in recent years. Among them, the use C-frame sheet metal presses has been more pronounced due to fact that they are comparatively easy to produce and offer great advantages in myriad automation applications especially with an advanced welding system.In this study, a detailed review of the technical aspects and the design procedures of mechanical presses are presented with an emphasis on their role in industry. Next, a C-form type press is considered for evaluating the distributions of the stress and the strains under both concentric and eccentric load conditions and with varying sheet thicknesses. By the finite-element based stress/strain analysis, the geometry of the design is fine-tuned (optimized) to quarantee that the maximum load will not be exceeded in actual implementation.