Sürdürülebilir ekolojik kentsel yerleşmelerde açık alanların önemi ve İstanbul'da eko park öneri alanları: Pendik, Sultangazi, Fatih
The importance of open space in sustainable ecological urban settlements and porposed areas for echo parks in Istanbul
- Tez No: 266479
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIZ AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Ekolojik Tasarımlar, Ekolojik Planlama, Sürdürülebilir Kentsel Gelişme, Ekolojik Yeşil Alan, Ekolojik Park, Eko Park, Sustainability, Ecological Designs, Ecological Planning, Sustainable Urban Development, Ecological Green Areas, Ecological Park, Eco Park
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
İnsan eliyle yok olmaya başlayan yeni dünya ve bozulan dengesinin getirdiklerinin (küresel ısınma, iklim değişiklikleri, kuraklıklar, yok oluşlar vb.) sonucunda belirginleşen Ekolojik hayat ve kavramı, insanın ve tüm türlerin olduğu her alanda olmak zorundadır. Bu çalışmada; insan yerleşmelerinde, Ekolojik anlayışla kentleşme; sürdürülebilirlikle beraber ele alınmış ve dünya şehirleri örnekleri incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda görülmüştür ki dünya şehirlerinde planlı kentleşmede temel alınmaya başlanan sürdürülebilir ekolojik kentleşme hedefi, Türkiye'de ve özellikle İstanbul'da bu kadar hassas ele alınmamaktadır. Sürdürülebilirlik, kentsel riskler, mevcut enerji kaynaklarının kullanımı ve depremsellik açısından da açık alanlara duyulan ihtiyaç İstanbul'da da giderek artmaktadır. Ancak mevcut yeşil alanlar yetersiz kalmakta sağlıklı yaşayan kent olabilmek için, sadece kent dışındaki ilçelerde ve alanlarda değil, İstanbul'un merkezindeki İlçelerde sürdürülebilir kentsel tasarımların oluşması zorunlu olmaktadır. Bununla birlikte açık yeşil alanların fonksiyonları da artık sürekli büyüyen kentlerde yetersiz olup, sürdürülebilirliği destekleyici fonksiyonları da içinde barındırması gerekli hale gelmiştir.Tezin temel hedefini; sürdürülebilir ekolojik yaşamı doğrudan destekleyecek olan fonksiyonların tüm yakın çevresini ve hatta kenti etkileyecek olan, Eko Park Kavramının imar planlarına kazandırılması ve bu kapsamda yoğun yerleşim bölgelerinde Eko Park alanları oluşmasına katkı sağlama düşüncesi oluşturmaktadır. Eko Park alanlarının sahip olması gereken öncü fonksiyonları, oluşum ve yer seçimi kriterleri, planlama ilkeleri, tasarım kriterleri ve standartları tez çalışması içinde belirlenmiş olup, bu doğrultuda Pendik, Sultangazi ve Fatih ilçelerinde Eko Park alanları belirlenip, analizleri yapılmış ve Eko Park alanı oluşturma önerisi getirilmiştir. Sürdürülebilir Ekolojik Planlama anlayışı ile açık alanların da üretebilen, dönüştürebilen, istihdam sağlanarak yaşam kalitesini belirgin olarak arttırabilen eko parkların kentlerde oluşturularak hem ekopark önerisi getirilen ilçeye hem de İstanbul'a sağlayacağı ekonomik, ekolojik ve rekreatif katkısı tezin amacını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The ecological life and the concept of ecology, which have emerged as results of the new world, which is being destroyed by human beings, and the outcomes of the deterioraiton of its balance (global warming, climate change, droughts and destructions...), must be present in all fields of human beings and all other species. In this study, urbanization with an ecological approach in human settlements has been mentioned together with sustainability and world cities were analysed witihin this perspective. It looks like the goal of sustainable ecological urbanization, which has begun to be conisdered in urbanization of world citieis, is not being handled precisely in Turkey and especially in İstanbul. The need for open spaces in terms of sustainability, urban risks and especially earthquake risks, is also gradually increasing in İstanbul. However, the existing green areas are insufficient and to become a healthy living city, green areas and sustainable urban design areas are needed not only in the outer districts and areas of the city but also in the central districts of İstanbul. At the same time, the functions of open green spaces in consistently growing cities are insufficient and have become necessary to also include functions that support sustainability.The main goal of this study is to bring in the Eco Park concept, which will affect the vicinity of functions that directly support sustainable eco life and the whole city as well, and in this contex, to contribute to the formation of eco parks between dense settlements. The leading functions that an eco park area should have, constitution and site selection criteria, planning principles, design criteria and standards have been determined in context of this study, and in this direction, proposals for eco park areas heve been made in 3 districts of İstanbul. Eco park areas heve been identified in PENDİK, SULTANGAZİ and FATİH districts, relevant analysis for these areas have been done and proposals in order to form eco parks in these areas have been made. This study covers proposals for forming `ECO PARKS?, which prove that open spaces can be productive, are able to transform and improve quality of life by providing employment for urbanization with a Sustainable Ecological Planning Approach. The study aims to investigate whether the project will be able to make leadership as a pilot project or not.