Propolis ekstraktlarının fibroblast hücre serilerinde H2O2 ile uyarılmış DNA hasarı (Genotoksisite) üzerine etkisinin comet assay yöntemi ile araştırılması
Investigation of effect of propolis extract on H2O2-induced DNA damage in fibroblast cell lines by comet assay
  1. Tez No: 266653
  2. Yazar: SELİM DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL ALİYAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Propolis, DNA comet analizi, Genotoksisite, Antigenotoksisite, Primerfibroblast hücre serileri, Propolis, Comet assay, Genotoxicity, Antigenotoxicity, Primary fibroblast celllines
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Propolis, polifenolik bileşikler ve flavonoidler açısından zengin, toplandığı bölgenincoğrafyasına ve iklimine göre kompozisyonu değişebilen, antibakteriyel, antitümöral,antiinflamatuar, antioksidatif, antimutajenik ve diğer faydalı aktiviteleri ile doğal bir ilaçolarak kullanılan önemli bir arı ürünüdür. Propolisin biyolojik etkisi, çoğunluklaflavonoidlerin varlığına atfedilmektedir. Reaktif oksijen ürünlerinin oluşumundaki artma,antioksidan enzim düzeylerindeki azalma ve/veya DNA onarım mekanizmalarında defektolması, oksidatif DNA hasarı oluşumuna yol açmaktadır. Oksidatif hasara bağlı olarakDNA'da; tek ve çift zincir kırıkları, alkali labil bölgeler, baz modifikasyonları ve şeker-fosfatomurga hasarı meydana gelebilir veya DNA ile protein arasında çapraz bağlanma olabilir.Günümüzde genotoksisite çalışmalarında birçok yöntem kullanılmakla birlikte; basit, ucuz vetekrarlanabilir bir metot olan comet analizi diğer yöntemlerden bir adım öne çıkmaktadır. Buçalışmada, fibroblast hücre serileri kullanılarak Trabzon propolisinin etanolik ekstraktlarının50 ?g/mL' lik konsantrasyonda, H2O2 ile indüklenmiş DNA hasarı üzerine etkisi cometanalizi ile incelendi. Hücrelerin, 50 ?g/mL etanolik propolis ekstraktıyla; genotoksik ajandanönce, genotoksik ajanla aynı anda ve genotoksik ajandan sonra muamelesi sonucu DNAhasarındaki % azalma sırasıyla; % 96, % 98.92 ve % 99.84 olarak saptandı. Sonuç olarakpropolisin etanolik ekstraktlarının; fibroblast hücre serilerinde, H2O2 kaynaklı DNA hasarınıengellediği ve antigenotoksik aktiviteye sahip olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Investigation of effect of propolis extract on H2O2-induced DNA damage in fibroblastcell lines by comet assayPropolis is an important bee product, rich of polyphenolic compounds and flavonoids,it has antibacterial, antitumoral, antienflamatuar, antioxidative, antimutagenic properties andchangeable composition according to climate and geography of harvest region, and is used asa natural drug with other useful activites. Biological effect of propolis is predominantlyattributed to its content of flavonoids. Increased reactive oxygen species, decreasedantioxidant enzyme levels and/or defects in DNA repair mechanisms result in oxidative DNAdamage. As a result of oxidative damage, single or double strand breaks, alkali-labile sites,base modifications and sugar-phosphate backbone damage can occur or cross-links betweenDNA and proteins may form. However many methods have been used in genotoxicity studies,comet analysis, a cheap, simple and repeatable method, steps forward other techniques. In therecent study the effect of ethanolic extracts of Trabzon propolis at the concentration of 50?g/mL to H2O2-induced DNA damage was investigated in fibroblast cell lines using cometanalysis. Cells were treated with 50 ?g/mL ethanolic extracts of propolis before, simultaneousand after the genotoxic agent and the % decline of DNA damage was determined as % 96, %98.92, % 99.84, respectively. It was concluded that ethanolic extracts of propolis preventH2O2-induced DNA damage in fibroblast cell lines and might have antigenotoxic activity.