Sağlık çalışanlarında oral herpes simplex virus atılımı
Herpes simplex virus shedding in oral cavity of health workers
  1. Tez No: 266654
  2. Yazar: EBRU GENÇCELEP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELAL KURTULUŞ BURUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Tükrük, Asemptomatik, HSV, PCR, Saliva, Asymptomatic, HSV, PCR
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
HSV infeksiyonları insanlarda en sık rastlanan viral hastalıklar arasında yer almaktadır.Oral, genital, göz, deri, santral sinir sistemi (SSS) ve iç organlarda lezyonlara neden olurlar.Bu lezyonlar virüsün primer infeksiyonundan veya latent virüsün reaktivasyonundankaynaklanabilir. HSV infeksiyonları dünyada en yaygın görülen infeksiyonlardandır.HSV'nin doğal rezervuarı insandır. Bulaş, yakın temas veya enfekte sekresyonlarla direkttemas yoluyla olmaktadır. Sadece aktif hastalığı olanlar değil asemptomatik kişiler debulaştırıcıdır.Bu çalışmada, sağlık çalışanlarında oral asemptomatik HSV atılımını belirlemekamacıyla, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesindeçalışan altı gönüllü hemşireden 1 aylık periyodda sabah ve akşam olmak üzere 320 tükrükörneği alındı ve PCR yöntemiyle HSV-1 ve HSV-2 DNA varlığı araştırıldı.Sonuç olarak, 33 ( %10.3 ) örnekte HSV DNA pozitif bulundu. Pozitif bulunan DNAörnekleri Real time PCR yöntemi kullanılarak yeniden çalışıldı ve 33 örnekten 20'si pozitifbulundu.Bu çalışma sağlık çalışanlarında sıklıkla asemptomatik HSV atılımının gerçekleştiğinigöstermektedir.
Özet (Çeviri)
HSV infections are one of the most common viral infections among human being. Itcauses lesions on oral, genital, eye, skin, central nerve system and internal organs. Theselesions are results from the virus primer infection or reactivation of latent virus. HSVinfections are one of the most common infections around the world. Human is one of thereservoir of HSV. Close contacts and secretions are main ways for contamination.In this study, 320 saliva samples taken from six voluntry nurses who works in KaradenizTechnical University Faculty of Medicine Neonatal Intensive Care Unit in a period of 1month. The samples have taken 2 times per day and looked for presence of HSV-1 and HSV-2using PCR method to determine the oral asemptomatic HSV secretion.In conclusion, HSV DNA was found positive at 33 samples (%10.3).These samplesagain with Real Time PCR and 20 out of 33 samples were found positive.In this study, we establish that asemptomatic rezervers periyodicaly release virus