Hastaların anestezi ile ilgili temel bilgilerinin ve endişelerinin değerlendirilmesi
Basic information about anesthesia concerns of patients and evaluation of
- Tez No: 266716
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKTAN KARAMAN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
 - Anahtar Kelimeler: Anestezi, anket, preoperatif bilgi düzeyi, Anesthesia, questionnaire, preoperative information level
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dicle Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Anesteziyoloji araştırmalarında hastaların anestezi ile ilgili fikirlerini sorgulamak, anksiyete düzeyini belirlemek anestezinin kalitesini doğrulamak için anket araştırmalarını kullanmak yeni değildir. Bu çalışmada hastaların anestezi ile ilgili bilgi ve endişelerinin ortaya konulması amacıyla bir anket düzenlenmiştir. Bu çalışma ile hasta hekim ilişkisinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla hastaya anestezi yöntemi hakkında bilgi verilmesi, anestezi ile ilgili korku ve endişesinin giderilmesi amaçlanmaktadır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Mayıs 2010- Temmuz 2010 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi Polikliniğine elektif cerrahi planlanan 18 ile 65 yaş arası ASA?1, -2 olan 150 hasta alındı. Preoperatif dönemde anestezi polikliniğine başvuran hastaların muayenelerinden önce, anestezi doktoru kendini tanıttıktan sonra hastalardan anket formlarını doldurmalarını istemiştir. Anket formu iki bölümden oluşuyordu. Birinci bölümde; yaş, cinsiyet, eğitim durumu, meslek, sosyoekonomik düzey gibi demografik bilgiler dışında ilaç alerjisi, alışkanlıklar ve önceki anestezi deneyimlerinin sorgulandığı kişisel bilgileri içerirken, ikinci bölümde anestezi sorularının yer aldığı anket çalışması uygulanmıştır.Bulgular: Çalışmaya 2010 yılı içinde çeşitli nedenlerle anestezi polikliniğine başvuran 67 kadın(%45), 83 erkek (%55) toplam 150 hasta alındı. Ankete katılan hastaların yaş dağılımları; 18?30 yaş arası 67 (%45), 31-60 yaş arası 66 (%44), 60 yaş üstü 17 (% 11) hasta olarak belirlendi. Bulgularımızın sonucunda; hastaların anestezistlerini tanımadıklarını saptadık. Alınan bilgilerin gösterdiği gibi hastalarımızın büyük kısmının anestezi bilimi ile ilgili eksik bilgiye sahip olduğu saptanmıştır.Sonuç: Çalışmamız, anestezistlerin ve anestezi uygulamalarının hastalarımız tarafından yeterince bilinmediğini ve bu yüzden endişe taşıdıklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Using the questionnaire investigations to determine the anxiety levels, to verify the quality of anesthesia and to examine the ideas of patients about anesthesia in anesthesiology researches is not new. In this study, a questionnaire was organized in order to put forward patients information and concerns about anesthesia. This study is aimed to strengthen the patient- physician relationship. For this purpose to give patients information about anesthesia method and to remove the patient's fears and concerns about anesthesia is aimed.Materials and Methods: The study was included 150 patients between 18- 65 years old, ASA 1, 2; who applied to Anestesiology Policlinic of Dicle University Medical Faculty for undergoing elective surgery between May 2010 ? July 2010. Before inspection, the anesthesiologist introduced him/herself and the patients who applied anesthesia policlinic during the preoperative period were asked to complete the questionnaire forms. The Questionnaire consists of two parts. At the first stage, age, sex, educational level, profession, socioeconomic level, demographic information, other than drug allergies, habits, and previous anesthetic experiences are questioned containing personal information, while the second section was about anesthesia questions, was administered.Results: Anesthesia in 2010 to work in the outpatient clinic for various reasons, 67 women (45%), 83 men (55%) of 150 patients. The age distribution of the surveyed patients, 67 aged 18-30 (45%), between the ages of 31-60 66 (44%), 60 years later 17 (11%) of patients respectively. The results of our study showed that our patients did not recognize their anesthesiologists. The information obtained as shown, the majority of patients have incomplete information about the science of anesthesia was found.Conclusion: Our study showed that anesthesiologists and anesthesia practice have demonstrated sufficiently understood by our patients and so they are worried abouth the practice.