Kronik obstruktif akciğer hastalığında radyolojik tüberküloz sekellerinin yaygınlığı ve bu sekelleri taşıyan hastaların klinik özelliklerinin değerlendirilmesi
Frequency of radiologic sequela of prior tuberculosis in COPD and clinical evaluation of patients with this sequelaes.
  1. Tez No: 266840
  2. Yazar: HÜLYA DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA KAYACAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Etiyoloji, geçirilmiş akciğer tüberkülozu, KOAH, sıklık, hiperkapni, Etiology, COPD, frequency, hipercapni, priory pulmonary tuberculosis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
KOAH artan prevalansı, mortalite ve morbiditesi ile ciddi bir sosyal sağlık sorunudur. Düşük sosyoekonomik düzeyi olan kimseleri etkileyen bu hastalık yine bu kesimi etkileyen akciğer TB'u ile etkileşmektedir. TB geçiren bireylerde havayolu obstrüksiyonu gelişmektedirler. Çalışmamıza göre toplumun TB insidansı göz önüne alındığında KOAH'lı hastalar içerisinde TB sekelleri beklenenden daha sıktı. Geçirilmiş TB sekellerine kadın KOAH olguları içinde sigara anamnezinden daha sık rastlandı. TB sekellerine sahip olan hastaların hatırı sayılır bir kısmı TB geçirdiklerinin farkında değildi ve tedavi almamışlardı. Geçirilmiş TB ve KOAH'ın birlikteliği tip 2 solunum yetmezliği ile ilişkili görünmekteydi.Bu bulgular ışığında TB geçiren hastaların KOAH gelişimine yatkın olduğu hatırlanarak bu hastalar için koruyucu hekimlik hizmeti verilmelidir. TB enfeksiyonunun kontrol ve tedavisi KOAH epidemiyoloji, morbidite ve mortalitesi üzerine olumlu etkiler yaratacaktır.
Özet (Çeviri)
COPD is a very serious social health problem with its increasing prevelance, mortality and morbidity. This patients with low socio-economic conditions, may also devolop TB. The individuals got over TB devolop airway obstruction.In the present study, we observed that TB scars amongst the patients with COPD, were more than the expected values when the TB incidance was taken into consideration. According to the medical history of the female patients with COPD, TB scars were more than cigarette smoking story. TB scars were more frequent in female patients compared to men. A considerable part of the patients with TB scars were unaware that they had TB and they had no treatment. The co-incidance of TB sequelae and COPD seemed to be associated with type-2 respiratuary insufficiency.In the light of these observations, it should kept in mind that the patients with TB are tendency to develop COPD and so, protective medical service should be provided for these patients. The management and treatment of TB infection will positively influence the epidemiology and mortality of COPD.