Batın cerrahisi uygulanacak hastalarda preoperatif olarak verilen pregabalin'in postoperatif analjezi ve morfin tüketimi üzerine etkisi
In patients planned abdominal surgery, the effect of preoperative pregabalin on postoperative analgesia and morphine consumption.
  1. Tez No: 266858
  2. Yazar: ALİ EMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN BİLİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Pregabalin, preemptif analjezi, postoperatif analjezi, morfin, Pregabalin, preemptive analgesia, postoperative analgesia, morphine
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma Haziran 2009-Aralık 2009 tarihleri arasında, klinik pratikte nöropatik ağrı tedavisi ve antikonvülzan bir ilaç olarak kullanılan pregabalinin preemptif analjezik özelliğini araştırmak amacıyla, ASA I-II risk grubunda, yaşları 18-60 arasında olan 40 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Operasyondan önce 8 saat aç bırakılan ve premedikasyon uygulanmayan hastalar rastgele 2 gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonundan yaklaşık bir saat önce Grup I'e 150 mg pregabalin Grup II' e ise plasebo amaçlı boş ilaç kapsülü oral olarak verildi. Her iki gruba da ekstübasyondan hemen önce 3 mg morfin intravenöz olarak verildi, anestezi ve cerrahi süreler dakika olarak kayıt edildi. Postoperatif bakım ünitesine alınan hastalara hasta kontrollü analjezi (HKA) yöntemi ile morfin infüzyonu başlandı. HKA cihazının ilk bolus kullanma süresi ilk analjezi ihtiyaç zamanı olarak kaydedildi. Tüm olguların 1, 4, 8, 12 ve 24. saatlerde SKB, DKB, OKB, KAH, SpO2 , VAS, Ramsey Sedasyon Skalası değerleri, morfin tüketimi ve oluşan yan etkiler kayıt edildi. Preoperatif pregabalin kullanımı ile postoperatif takiplerde 4., 8., 12. ve 24. saatlerde VAS değerlerinde düşme olduğu gözlendi, ayrıca 8., 12. ve 24. saatlerde tüketilen morfin miktarında da azalma saptandı. Yapmış olduğumuz çalışma preoperatif olarak verilen pregabalinin preemptif olarak kullanabileceğini göstermiştir. Etkin bir postoperatif analjezi için postoperatif dönemde pregabalin kullanılmasına devam edilmesinin veya preoperatif tekli doz rejimi yerine tekrarlanan çoklu dozlar şeklinde farklı doz rejimleri konusundaki çalışmaların faydalı olacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
This study was performed to investigate the preemptive analgesic property of pregabalin which uses in treatment of neuropathic pain and as an anticonvulsant drug in clinical practice, on 40 patients in ASA I-II risk group between ages of 18-60 from June 2009 to December 2009. Patients who fasted 8 hours and not received premedication before surgery were randomly divided into two groups. Approximately one hour before the induction of anesthesia, Group I received 150 mg of oral pregabalin, Group II received blank wafer as placebo. Both groups received 3 mg of intravenous morphine just before extubation and anesthesia and surgical durations recorded in minutes. In postoperative care unit, morphine infusion was started with patient-controlled analgesia (PCA). Initial bolus usage duration of PCA was recorded as first analgesic requirement. Of all cases, SBP, DBP, OCD, HR, SpO2, VAS, Ramsey Sedation Scale scores, morphine consumption and occurred side effects were recorded on postoperative 1, 4, 8, 12 and 24 hours. There were decreases in VAS values on postoperative 4, 8, 12 and 24 hours, also the amount of morphine consumption showed reductions on postoperative 8, 12 and 24 hours. Our study showed that pregabalin given preoperatively can be used as preemptively. We concluded that new studies are useful for determining whether pregabalin can be continued postoperatively and whether multiple doses of pregabalin instead of single dose regimen can be used preoperatively.