İntravenöz Deksmedetomidinin izobarik Levobupivakainle yapılan spinal anestezide oluşturduğu sedasyonla beraber postoperatif analjezi süresine etkileri
The effects of intravenous Dexmedetomidine on sedation and postoperative analgesia duration during spinal anesthesia with isobaric Levobupivacain
  1. Tez No: 266867
  2. Yazar: ABDURRAHMAN EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN GÜLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Deksmedetomidin, sedasyon, spinal anestezi, transüretral girişim, Dexmedetomidine, Sedation, Spinal Anesthesia, Transurethral Surgery
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Transüretral girişim yapılacak ve levobupivakainle spinal anestezi uygulanacak hastalarda intravenöz deksmedetomidinin intraoperatif ve postoperatif sedatif etkilerinin ve oluşan motor ve duyusal blok sürelerinin karşılaştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Prospektif, çift kör planlanan çalışmamız Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünden Etik Kurulu ve hastaların yazılı onayı alındıktan sonra elektif transüretral girişim yapılacak olan 50 hasta üzerinde yürütüldü. Hastalar rastgele seçimle 25'er kişilik iki gruba ayrıldı. % 0,5'lik levobupivakainle spinal anestezi uygulandıktan sonra Grup DX'e 1 µgr/kg deksmedetomidin intravenöz 10 dakika içinde gidecek şekilde uygulanıp, 0,5 µgr/kg/saat olacak şekilde de idame infüzyon yapıldı. Grup SF'ye ise serum fizyolojik (Aynı kilo için deksmedetomidin volümü kadar) infüzyonu uygulandı.Tüm gruplarda kalp atım hızları, sistolik ve diyastolik arter basınçları, ağrı ve sedasyon skorları, motor ve duyusal blok düzey ve süreleri, derlenme ve hasta konforu skorları, bulantı, kusma ve olası yan etkiler postoperatif dönemde 5., 10., 15., 20., 30., 45., 60., 90., 105., 120., 135., 150., 165., 180. dakikalarda kaydedildi.Bulgular: Gruplar Modifiye Bromage Skoru açısından karşılaştırıldığında gruplar arasında hiçbir ölçüm zamanında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptanmadı. Grupların duyusal blok başlama zamanı gruplar arasında farklılık göstermemesine karşın Grup DX'de duyusal blok düzeyinin Grup SF'ye göre 5. dk, 10. dk, 15. dk, 20. dk, 45. dk, 60. dk, 90. dk, 105. dk, 120. dk, 135. dk, 150. dk, 165. dk, 180. dakikalarda istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek olduğu görüldü. Gruplar maksimal blok düzeyine ulaşma süreleri açısından karşılaştırıldığında Grup DX'de Grup SF'ye göre istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek bulundu. Duyusal bloğun iki segment gerileme zamanı ortalamaları karşılaştırıldığında Grup DX ile Grup SF arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı görüldü. Grupların Modifiye Bromage Skorunun 0 olma süresi gruplar arasında anlamlı bir fark göstermemesine karşın ortalama spinal anestezi süresinin Grup DX'de Grup SF'ye göre istatistiksel olarak anlamlı ölçüde daha uzun olduğu bulundu. Ramsey Sedasyon Skoru değerleri gruplar arası karşılaştırıldığında Grup DX'de Grup SF'ye göre intraoperatif 5. dk, 10. dk, 15. dk, 30. dk ve postoperatif 10. dk, 15. dakikalarda yapılan değerlendirmelerde istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Aynı dönemlerde yapılan postoperatif bulantı ve kusma skoru değerlendirmelerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. En sık görülen yan etkiler olan bradikardi ve hipotansiyon sıklığı gruplar arasında anlamlı bir fark göstermedi. Aynı dönemlerde yapılan postoperatif derlenme skoru ve hasta konforu değerlendirmelerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.Sonuç: Transüretral girişimlerde intravenöz deksmedetomidinin % 0,5'lik levobupivakainle yapılan spinal anestezinin motor blok süresi, 2 segment gerileme süresi, Duyusal blok başlama süreleri, grupların modifiye bromage skorlarının 0 olma süreleri, bulantı ve kusma skorları, postoperatif derlenme ve hasta konforu üzerine etkilerinin gruplar arasında benzer olduğu, gruplar arasında duyusal blok düzey değerleri karşılaştırıldığında, Grup DX'de duyusal blok düzeyinin Grup SF'ye göre 5. dk, 10. dk, 15. dk, 20. dk, 45. dk, 60. dk, 90. dk, 105. dk, 120. dk, 135. dk, 150. dk, 165. dk, 180. dakikalarda istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek, gruplar maksimal blok düzeyine ulaşma süreleri açısından karşılaştırıldığında Grup DX'de Grup SF'ye göre istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek, grupların spinal anestezi süresi ortalamaları karşılaştırıldığında Grup DX'de Grup SF'ye göre istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek, Ramsey Sedasyon Skoru değerleri Grup DX'de Grup SF'ye göre karşılaştırıldığında intraoperatif 5. dk, 10. dk, 15. dk, 30. dk ve postoperatif 10. dk, 15. dakikalarda istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
Purpose: The effects of intravenous dexmedetomidine on sedation and the motor and sensory blockade durations were studied in the patients undergoing transurethral surgery under spinal anesthesia.Material and Method: After the written consents of the patients and the Ministry of Health General Directorate of Pharmaceuticals and Pharmacy were taken the prospective and doubleblind study was carried out on 50 patients undergoing elective transurethral surgery under spinal anesthesia. The patients were seperated into two groups of 25 randomly. After the spinal anesthesia with levobupivacaine of 5 % was applied, Group DX was received 1 µgr/kg of dexmedetomidine intravenous in 10 minutes and then maintenance infusion of 0.5 µgr/kg/hour. Group SF was given saline solution (same volume as dexmedetomidine) infusion.Heart rate, systolic and diastolic arterial pressures, pain and sedation scores, the level and duration of motor and sensory blocks, recovery and patient comfort scores, nausea, vomiting and the other possible side effects in the postoperative period were recorded in the 5th, 10th, 15th, 20th, 30th, 45th, 60th, 90th, 105th, 120th, 135th, 150th, 165th, and 180th minutes.Results: No statistically differences were found between the groups in any measurement time when they were compared in terms of Modified Bromage Score. While the sensory block onset time of the groups did not differ, it was seen that the level of sensory block in Group DX was statistically higher compared to Group SF in the 5th, 10th, 15th, 20th, 45th, 60th, 90th, 105th, 120th, 135th, 150th, 165th, and 180th minutes. When the groups were compared in terms of the durations of reaching the maximal block levels, it was found that the duration was statistically longer in Group DX compared to Group SF. No statistically difference was found between the averages of two segment regression duration of sensory blocks of groups. While the duration of Modified Bromage Scores of the groups to reach 0 were similar, the average spinal anesthesia duration was statistically longer in Group DX compared to Group SF. Ramsey Sedation Score was found to be statistically higher in Group DX compared to Group SF on the intraoperative 5th, 10th, 15th, 30th minutes and on the postoperative 10th and 15th minutes. No statistically meaningful difference was found between the groups in terms of postoperative nausea and vomiting score evaluations, in the same periods. The frequency of bradycardia and hypotension, the most frequent side effects, were comparable between the groups. No statistically difference was found between the groups in terms of postoperative recovery score and patient comfort evaluations which were done in the same periods.Results: In patients undergoing transurethral surgery under spinal anesthesia applied with 0.5 % levobupivacaine, it was found that sensory block onset time, two segment regression duration, the duration of motor block, the duration of Modified Bromage Scores being 0, nausea and vomiting frequency, postoperative recovery and on the patient comfort were similar between the groups. The sensory block levels were found to be statistically higher in group DX compared to group SF in the 5th, 10th, 15th, 20th, 45th, 60th, 90th, 105th, 120th, 135th, 150th, 165th, and 180th minutes. When the groups were compared in terms of the times in reaching the maximal block level, it was found that it was statistically higher in group DX compared to group SF. Ramsey Sedation Score values were found to be statistically higher in group DX compared to group SF in the intraoperative 5th, 10th, 15th and 30th minutes and in the postoperative 10th and 15th minutes.