İnfertil kadınların tedavi süreçleri ile ilgili deneyimlerinin ve hemşirelerden beklentilerinin incelenmesi
Experience of women undergoing infertility treatments and expectations from nurses
  1. Tez No: 266930
  2. Yazar: YETER DURGUN OZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, Yardımcı üreme teknikleri, Hemşirelik, Niteliksel çalışma, Infertility, Assisted reproductive techniques, Nursing, Qualitative study
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: İnfertil kadınların tedavi süreçleri ile ilgili deneyimlerini ve hemşirelerden beklentilerini incelemektir.Yöntem: Araştırma, niteliksel bir çalışmadır. Sağlık bakanlığına bağlı ve özel bir hastanede olmak üzere iki merkezde yürütülmüştür. Ölçüt örneklem yöntemi kullanılmıştır. Primer infertilite tanısı alan ve altı aylık tedavi öyküsü olan 21 infertil kadın bu araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veriler ?yarı yapılandırılmış görüşme formu? kullanılarak ?derinlemesine görüşme? yöntemiyle toplanmış, her kadın ile bir görüşme yapılmıştır. Görüşmelerin tamamı kadınlardan izin alınarak ses kayıt cihazı ile kayıt edilmiştir. Veriler ?betimsel analiz? yöntemi ile değerlendirilmiştir.Bulgular: İnfertil kadınların tedavi sürecinde yaşadıkları deneyimler ve hemşirelerden beklentileri ile ilgili dokuz ana tema ve alt temalar belirlenmiştir. Bu ana temalar; fiziksel olarak yaşadıkları deneyimler, duygusal olarak yaşadıkları deneyimler, eş ilişkileri ile ilgili yaşadıkları deneyimler, aile ve sosyal çevre ilişkileri ile ilgili yaşadıkları deneyimler, kurum/medikal prosedürler ile ilgili yaşadıkları deneyimler, maddi/parasal açıdan yaşadıkları deneyimler, ulaşım ile ilgili yaşadıkları deneyimler, tamamlayıcı tıp ile ilgili yaşadıkları deneyimler, hemşirelerden beklentiler olarak belirlenmiştir.Sonuç ve Öneriler: Bu araştırmada elde edilen sonuçlara göre; kadınların tedavi süreçlerinin her aşamasında güçlükler yaşadıkları belirlenmiştir. Kadınların tedaviden kaynaklanan güçlüklerin yanı sıra, tedavi sürecinin yaşamlarına olan etkilerinden dolayı aile, sosyal çevre ve iş yaşamlarında da güçlükler yaşadıkları saptanmıştır. Kadınlar bu süreçte hemşirelerden beklentilerinin, etkili ve güler yüzlü bir iletişim, tedavinin her aşamasında danışmanlık, ilgilenildiğini ve önemsendiğini hissetmek, belirli bir hemşireden tedavi görmek ve tedavilerini üstlendikleri hemşirelerine güvenmek istedikleri anlaşılmıştır.Kadınların tedavi süreçlerinde yaşadıkları güçlükler, tanımlama formları oluşturularak tanımlanmalıdır. Kadınların tedavinin her aşamasında bilgilendirilmesi, danışmanlık hizmetleri infertilite alanında uzmanlaşmış hemşireler tarafından sunulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of the study is to assess the experience of women undergoing infertility treatments and expectations from nurses.Method: The research is a qualitative study. It was carried out in 2 centers. One of them belongs to Ministry of Health and the other is a private hospital. Criterion sampling method was used. The sampling involved 21 infertile women having diagnosis of primer infertility and a treatment history of six months. The data were collected through `semi-structured interview form? and `in-depth interview?, and only one interview was made with each women. All the interviews were recorded by tape recorder after taking permission from women. The data were assessed through the method of `thematic analysis?.Result: Nine main themes and sub-themes were determined related to the experiences and expectations of the infertile women from nurses during their treatment period. These main themes were reported as their physical and emotional experiences, relations with their husbands, connections with their family and social environment, experiences of institutional/medical procedures and complementary medicine, transportation, as well as economic/monetary and experiences including their expectations from nurses.Conclusion: According to the data obtained during this research, it was observed that women had difficulties in the process of each stage of their treatment. It was seen that besides these difficulties due to the treatment of women, they also had other difficulties in their family, social environment and working field because of the effects of this treatment period. It was understood that what women expected from nurses was effective and friendly communication, consultation during every stage of treatment, feeling of being cared and regarded, treatment provided by a particular nurse, and feeling of trust towards their nurses caring them.The difficulties that women experience during their treatment period must be defined by preparing definition forms. It is suggested that women should be informed in every stage of their treatment and consultation should be performed by the nurses specialized in the field of infertility.