Beşiktaş Spor Kulübü Futbol alt yapısında oynayan u19 yaş grubu oyuncuların yaz ve kış mevsiminde hidrasyon durumlarının karşılaştırılması
Comparison of hydration status of U19 age group players playing in Besi̇ktas Sports CLUB Football infrastructure in summer and winter seasons
- Tez No: 737940
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLGÜN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Dehidrasyon, hidrasyon, hidrasyon düzeyi belirleme, mevsimsel farklar, Dehydration, hydration, hydration level determination, seasonal differences
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma; yaşları ≥17 yıl olan, Beşiktaş U19 futbol takımında profesyonel olarak futbol oynayan 21 erkek sporcunun, yaz ve kış mevsimlerinde yaptığı dayanıklılık antrenmanı ile kuvvet antrenmanlarında mevsimsel olarak hidrasyon düzeylerinin belirlenmesi ve karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya katılan futbolcularda hidrasyon düzeyi; antrenman öncesi ve sonrası vücut ağırlığı değişimi, vücut yüzey alanı ve idrar yoğunluğunun refraktometre ile ölçümü sonucu belirlenmiştir. Katılımcı sporcuların yaş ortalaması 17,24±0,54 yıl, spor yaptıkları ortalama yıl 9,48±2,06'dır. VKİ ortalama değeri 21,89±2,16 kg/m2, VYA ortalama değeri 1,78±0.09 m2 bulunmuştur. Yaz ve kış mevsiminde yapılan dayanıklılık ve kuvvet antrenmanı sonrası futbolcuların vücut ağırlıklarında görülen azalma sırasıyla -0,58±0,30 kg, -0,17±0,21 kg, -0,97±0,81 kg ve -0,36±0,75 kg'dir. Bulunan bu farklar istatistiksel olarak anlamlıdır (p0,05). Bu çalışmada, genç futbol oyuncularının yaz ve kış mevsimlerinde yaptıkları farklı antrenmanlarda, hidrasyon durumlarınının farklılık gösterdiği sonucuna varılmıştır. Yaz mevsiminde yapılan dayanıklılık antrenmanlarında ki bu farklar daha yüksek bulunmuştur. İdrar dansitesi ölçümünde kullanılan refraktometre, takımlarda dehidrasyonun izlenmesi için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine and compare the seasonal hydration levels of 21 male athletes aged ≥17 years, who play football professionally in Beşiktaş U19 football team, with endurance training in summer and winter seasons and strength training. The hydration level of the football players participating in the study was determined as a result of the measurement of body weight change, body surface area and urine density with a refractometer before and after training. The mean age of the participating athletes was 17.24±0.54 years, and the average year they played sports was 9.48±2.06. The mean value of BMI was 21.89±2.16 kg/m2, and the mean value of BSA was 1.78±0.09 m2. The decrease in body weights of football players after endurance and strength training in summer and winter seasons was -0.58±0.30 kg, -0.17±0.21 kg, -0.97±0.81 kg and -0.36±0.75 kg, respectively. These differences found are statistically significant (p0.05). In this study, it was concluded that the hydration status of young football players differed in different trainings in summer and winter seasons. These differences were found to be higher in endurance training performed in the summer season. The refractometer used in urine density measurement can be used to monitor dehydration in teams.